Будеш книги ці читати, все на світі будеш знати

Віртуальна подорож

 Людина не може знати все, але повинна вміти знайти відповідь на будь-яке запитання. Для цього і створюють книги, які «знають все» – енциклопедії, найкращі путівники по скарбниці людських знань.


  Енциклопедіями стали називати книги, в яких коротко розповідається те, що відомо людям про природу, науку, техніку, культуру,мистецтво. Залежно від обсягу представленої інформації енциклопедії поділяються на великі (кілька десятків томів), малі (10-12 томів), короткі (декілька томів) або одно – тритомні, яких ще називають енциклопедичними словниками або довідниками. Найбільшою є Велика китайська енциклопедія, що складається з 11096 рукописних томів. Найстародавніша енциклопедія, яка дійшла до наших часів, написана Плінієм, ще в I ст. до н.е. в Римі. Вона називалася «Природнича історія», складалася з 37 томів, містила 20000 статей.

В дитячій бібліотеці – філіалі №13 є багато енциклопедій, довідників, словників. Бібліотекарі пропонують своїм користувачам деякі з них. Їх варто знати і вміти ними користуватися.

Перше багатотомне видання про Україну від початку ХХ століття до сьогодення «ЕНЦИКЛОПЕДІЯ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ» (ЕСУ) охоплює всі сфери життя в Україні, відображає сучасні погляди на історичні події та постаті. У першому томі подано 2732 гасла, 1628 ілюстрацій, багато таблиць, схем, карт.

    Відомий шведський енциклопедист Свен Лідман започаткував проект спільної для усіх європейців книги – довідника «УСЕ» (Універсальний Словник – Енциклопедія). Ця книга містить найновіші факти про історію та сучасність, відомості з галузей науки і техніки, культури, спорту, географії, медицини. Найцікавіше, найвартісніше, найсуттєвіше, що є в національній культурі та історичній спадщині, ввійшло до даного видання.

 

  Кожен том багатотомної популярної енциклопедії для дітей «Я ПІЗНАЮ СВІТ»  видавництва «Школа» присвячений певній темі. Кожна книга містить цікавий, насичений фактами матеріал, гарно ілюстрована і має хороший допоміжний апарат.

 

          Надзвичайно цінною і популярною сьогодні є заснована у 2002 році серія  «ДИТЯЧА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ» видавництва «Фоліо». Книги цієї серії стануть у нагоді кожному школяреві не лише у навчальному процесі, але й для різностороннього поглиблення знань. Наприклад, енциклопедія «Україна» містить досить повну і різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя України, докладно і цікаво розповідає про історію, звичаї, традиції українського народу, розвиток науки, економіки, освіти, культури, літератури і мистецтва нашої країни.

 

Коментарі