Артос

 Інформаційна сторінка

Весна. Вона дарує нам своє перше тепло, перші квіти та свята. Ось і прийшов той тиждень, який наближає нас до свята Великодня.

Великдень – найбільше християнське свято. Тиждень перед Великоднем звуть Страсним, у ці дні постують особливо суворо. Піст закінчується саме в день святкування Великодня. До цього дня готують паски. А в церквах є особливий хліб, який готують до свята Великодня. Цікаву інформацію про такий хліб підготували працівники бібліотеки-філіалу №13. 

Артос - це спеціальний хліб, який випікається лише раз на рік, напередодні Світлого Христового Воскресіння, й освячується під час пасхальної Служби. Слово «артос» з грецької перекладається як «квасний хліб». Інші назви артоса — «Дарник» або «Просфора всеціла» (бо з неї не вирізаються часточки).

За своєю рецептурою він такий же, як і просфора, — прісний. Відмінність у вигляді, розмірі. Артос має циліндричну форму, він високий. На артосі зображений хрест, на якому видно лише терновий вінець, або зображення Воскресіння Христового. Освячується артос особливою молитвою, окропленням святою водою й кадінням у перший день Святого Великодня. Артос покладається на солеї, навпроти Царських Воріт, на підготовленому столі чи аналої.

В усі дні святкового тижня після закінчення Літургії з артосом урочисто відбувається хресний хід навколо храму. У Суботу Великоднього тижня після заамвонної молитви читається молитва на роздроблення артоса, артос роздрібнюється, і наприкінці Літургії при цілуванні Хреста роздається як святиня. Частки артоса, отримані в храмі, благоговійно зберігаються віруючими протягом року. Артос вживається в особливих випадках, і завжди зі словами «Христос воскрес!».

 






Коментарі