Всі ми жителі одного корабля, що зветься Земля

Екологічна сторінка

  Якщо в найближчі роки не будуть зроблені рішучі кроки, зміна клімату знищить життя на Землі. Сотні мільйонів людей опиняться перед загрозою засух, повеней, голоду та хвороб, зросте кількість біженців, людство стикнеться з проблемами водопостачання та деградації сільськогосподарських земель та лісів. Вже зараз 150 тис. людей щорічно помирають внаслідок кліматичних змін. До середини сторіччя близько третини видів, які живуть на Землі, можуть зникнути.

16 квітня – День довкілля. Працівники бібліотеки пропонують вашій увазі екологічну сторінку про наслідки  стрімкого танення льодовиків для нашої планети.

    Учені прогнозують, що в кінці цього століття  льодовики можуть зникнути. Швидше за все, зникне й полярний ведмідь. Малоймовірно, що білий ведмідь зможе вижити в умовах відсутності льодового покриву. 

 Потепління в Арктиці відбувається вдвічі швидше у порівнянні з іншими регіонами планети. Тому й льодовики тануть швидше. З 1979 року (перший повний рік супутникового спостереження) об’єм льоду в найтепліший сезон в Арктиці зменшився на 32%. За такої тенденції до середини століття в літний період Арктика буде без льоду.

   Танення льодовиків має декілька серйозних наслідків:

  Перший. Скорочується площа білого покриву, який відбиває від 20% до 50% сонячної радіації. А площа океану збільшується та поглинає більше 95%. Так вода ще більше нагрівається і пришвидшує танення льодовиків.

  Другий. За підрахунками вчених вічна мерзлота утримує 1 400 гігатонн вуглекислого газу – це майже вдвічі більше, ніж зараз містить атмосфера. Поки вічна мерзлота тане, вона поступово вивільняє поклади газу. Разом із CO2 в атмосферу потрапляє Метан (СН4) –  газ із парниковим ефектом у 84 рази сильнішим ніж СО2.

  Третій. Підвищення рівня Світового океану. А це може призвести до повного затоплення багатьох острівних держав. Вже зараз під водою зникають острови: Мальдіви, Фіджі, Сейшельські, Соломонові, Маршаллові,  Канарські острови, Філіппіни, Тувалу.

   Останні двадцять років учені відзначають активне танення крижаного покриву Північного Льодовитого океану. Його середня товщина за цей час зменшилась приблизно на два метри і тепер становить всього 5 метрів. Спостереження з космосу і дослідження вчених, показали, що і в Південній півкулі, біля берегів Антарктиди, плавучі полярні крижини стали тонші, їхня площа  зменшилась. Антарктида втрачає близько 160 мільярдів льоду на рік.

 Як сповільнити зміни клімату? Людство має зменшити вирубку лісів, забруднення ґрунту, води, злагоджено боротися зі зростаючим рівнем викидів парникових газів, використовувати альтернативні джерела енергії. Чим ефективніші будуть вжиті заходи, тим менше буде  втрат від наслідків зміни клімату для нашої планети.

 

Коментарі