Електричні помічники

                                                      Інформаційна хвилина

 Сучасна людина не уявляє свого життя без побутової техніки. Мікрохвильові печі і духові шафи з автоматичними програмами розпізнавання і приготування їжі, холодильники, які підказують, які продукти необхідно придбати, пилососи, самі виконують чистку, і багато іншого вже не наукова фантастика, а реальність. 

 Бібліотекарі бібліотеки – філіалу № 13 пропонують вам дізнатися, як виглядали перші побутові прилади і коли вони були винайдені. 

Перший вакуумний пилосос був створений в Британії в 1901 році. Його перевозили на кінному возі, при цьому сам апарат залишався на вулиці, а до дому клієнта подавали шланги для очищення килимів. Такий пилосос мав потужність в 5 кінських сил і видавав дуже гучні звуки, які лякали як коней, так і клієнтів. Цей винахід навіть отримав статус самого дурного винаходу.

   Перший механічний міксер з’явився в 1870 році. Цей прилад пройшов кілька етапів удосконалення, а в 1910 році в США в продаж надійшла перша модель міксера. Однак придбати новинку міг не кожен, так як вартість міксера в перерахунку на нинішні ціни становила близько 3 тисяч доларів, а сам прилад важив 30 кг.

  Перша кавоварка з фільтром з’явилася в 1806 році. У пристрої кипляча вода виливалася на мелену каву, яка лежала в металевому ситі. Тостери з’явилися ще в 1905 році, а от «завоювали» світ після 1933 року, коли «винайшли» нарізний хліб.

 

  Ручну пральну машину винайшли в 1782 році. Пускати в хід механізм потрібно було за допомогою рукоятки. Електрична пральна машина з’явилася в 1906 році.



  Перший блендер був винайдений в 1922 році і призначався для змішування води з сиропом і кристалами вуглекислоти. У результаті виходила газована вода з сиропом. Незабаром сфера застосування побутового приладу сильно розширилася. Подрібнювати, шинкувати блендер міг уже після удосконалення в 1935 році.

Здавалося б, що може бути незвичайного чи цікавого в холодильнику або тостері? Виявляється, дуже навіть може! 

  Холодильник взагалі б’є всі рекорди за кількістю цікавих фактів. По-перше, сама ідея охолодження їжі та її зберігання з’явилася ще в середньовіччі. До створення сучасного холодильника «доклав» руку сам Альберт Ейнштейн. Перші моделі холодильників були зроблені з дерева і за розмірами були в 2 рази більше ніж автомобіль. У 1911 році це диво техніки продавала компанія General Electric за $ 1000. 

 

 

 Посудомийну машину винайшли ще в 1886 році в США. Машину приводив в дію ручний механізм. До речі, винайшла її жінка, дуже багата особа, якій набридло, що прислуга б’є її фарфор.

 Персі Спенсер придумав мікрохвильову піч. Він працював у лабораторії і звернув увагу на те, що коли співробітники проходили повз працюючого магнетрона, то шоколадки в кишенях танули, а металеві деталі одягу сильно нагрівалися. Проводилось чимало експериментів, і в результаті з’явилася металева коробка з магнетроном. Її призначенням було нагрівання їжі. Цей прилад був запатентований в 1945 році.  Вага першої моделі мікрохвильової печі машини складала 340 кілограм, а висота – 175 сантиметрів.

Електроприлади — наші помічники в побуті. Слід додержуватися правил безпечного користування ними!

Коментарі