Їжа богів
Працівники бібліотеки-філіалу №13 вітають всіх ласунів з найсолодшим святом - Всесвітнім днем шоколаду, що відзначається 11 липня. Шоколад – одне з найулюбленіших ласощів і дітей, і дорослих. «Їжа богів» – саме це означає латинською ботанічна назва рослини Theobramba cacao. Шанувальників цього творіння кондитерського мистецтва можна зустріти в усьому світі. Ідея «подарувати» шоколаду свій день виникла у Франції в 1995 році. Доволі швидко це свято здобуло популярність в країнах Європейського союзу та за його межами.
У Старому світі про шоколад дізналися лише через 2000 років. Спочатку Колумб отримав у дар від індійців какао-боби, а через декілька років Ернан Кортес підніс їх у дар королю Карлу V. Але іспанцям напій не сподобався, тому кухарі вирішили вдосконалити його: замінили чилі на корицю і мускатний горіх, замість меду додали цукор і подали шоколад гарячим.
Цей напій сподобався королю. Згодом шоколад став обов’язковим ранковим напоєм іспанської аристократії. Іспанці нікому не розповідали, як саме готують шоколад аж до того часу, як іспанська принцеса Анна Австрійська вийшла заміж за французького короля та прихопила до Парижа не тільки свої сукні, а й спеціалістів з приготування шоколаду. Тоді секрет шоколаду поширився по всій Європі. У Франції готували шоколадний напій і навіть винайшли рецепт твердого шоколаду. Але він був не солодкий, бо готувався лише з какао-бобів. Лишу у другій половині ХІІ століття шоколад почали додавати у печиво, тістечка та рулети. Розпочався новий етап в історії цього продукту – тепер його можна було не тільки пити, а й їсти. Шоколад у плитках першими почали виробляти англійці у 1842 році.
В Англії настільки полюбили шоколад, що почали будувати «шоколадні будинки» - попередників сучасних кондитерських і кав’ярень. Один з бельгійських аптекарів так захопився виготовленням смачних ліків, що винайшов… шоколадні цукерки.
А молочний шоколад винайшли далеко від батьківщини дерева какао – у гірській Швейцарії. Швейцарці – справжні «чокомани». Один житель цієї альпійської країни з’їдає в середньому 11,8 кг шоколаду на рік. А ще шоколад піднімає настрій. В ньому міститься велика кількість особливої речовини – триптофану, який збільшує рівень вироблення ендорфінів - «гормонів щастя».В Україні першими скуштували шоколад львів’яни. Їм він відразу припав до смаку, тож вони почали частувати ним відвідувачів численних львівських кав’ярень.
Бажаємо всім смачного і солодкого свята!
Коментарі
Дописати коментар