До барвінкової країни

                                                       Інформаційна хвилинка
Людина почала вирощувати квіти більше 4000 років тому, і першими до цього додумалися древні єгиптяни. У часи Середньовіччя займатися садівництвом і вирощування квітів було дуже почесно, а особу, що виявляла неповагу до квітників і садів, жорстоко карали. За старих часів закохані легко могли висловлюватися за допомогою мови квітів – вони були символами вираження відчуттів і думок.

 Хризантеми-імператорські квіти Японії. Одна з вищих винагород країни — орден Хризантеми. Під час свята хризантеми треба милуватися кожним відтінком цвітіння, при цьому глибоко роздумуючи про пройдену дорогу і сенс життя.

 Для древніх греків Фіалка була неодмінним атрибутом свят, а також прикрасою власних жител і статуй богів. Галли вважали квітку як символ невинності, скромності і посипали нею ложе наречених. Французи змагалися на тулузьких  поетичних турнірах, де однією з вищих винагород була золота фіалка.

У Стародавній Індії, людина, що подарувала правителю Троянду, могла просити про виконання будь-якого свого бажання. А олія з цієї квітки цінувалася на вагу золота.  
Здатність квітів «орієнтуватися в часі» використовував Карл Лінней  і створив в 1720 році в місті  Упсала в Швеції перший в світі квітковий годинник. Циферблат цього незвичайного годинника складався з декількох секторів, в кожному з яких зростали квіти певного вигляду. За допомогою такого годинника удавалося досить точно (з різницею в півгодини) визначати час. Ось тільки діяли вони лише в сонячну погоду – в похмурі дні віночки кольорів інколи взагалі не розкриваються.Творчість великого   Пушкіна так надихнула  мікромініатюриста  А. Коненка, що він створив мініатюрну  збірку  творів поета на пелюстках  троянд.  Книга мала розмір  30 х 32 мм і була подарована дружині.  Перша рослина, яка розцвіла і дала насіння в космосі за відсутності гравітації, – арабідопсис. Його життєвий цикл складає всього 40 днів; екземпляр арабідопсиса був вирощений в 1982 р. на борту російської космічної станції.
Кожен день ми звикли бачити квіти, які стали для нас банальними – троянди, ромашки, кульбаби, фіалки тощо. Тим часом в різних куточках нашої планети ростуть настільки незвичайні за своєю природою, зовнішнім виглядом  рослини, що просто диву даєшся! 

Вольфія (Wolffia angusta) – наймініатюрніша квіткова рослина на планеті. Її розмір становить від 0,5 до 0,8 мм. Живуть ці маленькі квіточки на поверхні вод, і були названі на честь німецького ботаніка і ентомолога Йохана Ф. Вольфа.
Гігантська водяна лілія з Амазонки є найкрупнішою водною рослиною. Її листя, що досягає 2 м, здатне витримати на собі дитину. Міцні ребра під листям допомагають їм триматися на плаву.




 Найбільшою квіткою в світі є Аморфофалюс велетенський. Квітка може бути в діаметрі до трьох метрів і висотою як невелике дерево, проте квітка більш відома через свій жахливий запах гниючої плоті.

Деякі види  Бамбуку можуть зацвісти лише один раз 100 років. Досі ботаніки не мають відповіді на питання чому бамбук, який здатний виростати на десять сантиметрів в день і є найбільш швидкозростаючою рослиною на Землі, має такий довгий інтервал цвітіння.
Венерина пастка(мухоловка). Ця дивовижна квітка-комахоїд здобуває їжу за допомогою спеціальних капканів. Тільки-но муха або інша комаха сяде на пахучий капкан, а він раз - і закриється менше, ніж за 1 секунду! Завдяки оригінальному вигляду і незвичайним властивостям квітка стала об’єктом різних мультфільмів та комп’ютерних ігор.
 
Вражаюча Рафлезія арнольді. Ця незвичайна рослина-паразит має найбільші квіти у світі. Діаметр їх іноді може сягати 1-го метра, а вага — 4-6 кілограм. І це в той час, коли рослина не має ані стебла, ані листків із корінням! Зовні квітка рафлезії схожа на качан капусти і дуже красива, коли повністю розцвіте, чого не скажеш про її запах. Незважаючи на чаруючу красу, є квіткою-вонючкою, і веде паразитарне життя. Найчастіше паразитує на ліанах. При цьому квітка не має ані листя, ані стебла. Всередині її величезної чаші може збиратися від 5 до 7 літрів води, а вага самих квіток може сягати 7 кілограмів. Росте  раффлезія на островах Суматра, Калімантан, Ява, Філіппіни, півострові Малакка.
Вельвічія. Учені припускають, що ця рослина може жити від 400 до 1500 років! Відкрив дивну квітку португальський ботанік Фрідріх Вельвіч у 1860 році. Вчений помітив її в кам’янистих пустелях тропічної Південної Америки. Вельвічія має всього два листки шириною до 20 см, які стеляться землею завдовжки в 1 метр. Її суцвіття дуже схоже на шишки.
Психотрія піднесена по праву може вважатися найпікантнішою квіткою нашого рейтингу. За суцвіття яскраво-червоного кольору люди ще називають її "гарячі губки". Психотрія любить тепло і вологу, тож росте в тропіках. Її батьківщиною є ліси Південної і Центральної Америки, де панує субтропічний клімат. Цікаво, що квітка зберігає свою "еротичну" форму зовсім недовго, – розкривається у всій красі, щоб привабити метеликів і колібрі – місцевих запилювачів. А ще, як переконують ботаніки, психотрія знаходиться під загрозою вимирання, тож уже незабаром  може залишитися лише на фото.
Гіднора африканська  росте в африканських пустелях і є квіткою-паразитом. Вона живиться від коренів інших рослин, до яких присмоктується. У більшості випадків живе під землею, але коли в пустелі випадає потрібна кількість опадів, гіднора африканська з'являється на поверхні і розпускається. Квітка сягає в довжину 15-20 сантиметрів. Запилення відбувається за допомогою жуків, які прилітають на специфічний неприємний запах цієї квітки. Зовнішній вигляд гіднори вельми специфічний, одні кажуть, що її квітка схожа зміїну голову,яка широко розкриває свою пащу, інші ж називають її незвичайним грибом , поки він не розкриє свої яскраво-помаранчеві пелюстки.
Ця незвичайно цікава квітка зветься Непентес Аттенборо. Вона була виявлена на острові Аалаван трьома вченими у 2000 році, які вирушили за цим дивом рослинного світу в експедицію. Перші відомості про Непентес були отримані від місіонерів, які відвідали острів раніше. Відправившись на гору Вікторія, вчені виявили квіти величезного розміру, суцвіття яких нагадували об'ємні глечики. Виявилося, що ці незвичайні квіти – справжні хижаки, які харчуються гризунами. Квітці дали назву Непентес Аттенборо, на честь натураліста Девіда Аттенборо. Насправді вченим були відомі інші види цієї рослини, які харчувалися комахами. Цей вид Непентес Аттенборо харчується дрібними гризунами, тобто є єдиним в світі м'ясоїдним хижаком світу рослин!

Китайський мишоцвіт-найжахливіша і найбільш огидна квітка, яку тільки могла створити матінка-природа. Навіть з близької відстані, коли її пелюстки закриті, вона найбільше нагадує кажана, який прилаштувався на гілці на нічліг. Для придання ще більш страшного вигляду, мишоцвіт має довгі, щупальця довжиною в 30-40 см, які нагадують чорних змій. Перше враження тих, хто його побачив – це справжній жах. Його вирощують тільки квітникарі-екстремали, оскільки не  тільки зовнішній вигляд, але і дотик до цього "дива" у більшості людей викликає відчуття огиди. Тасса chantrierei росте в тропічному лісі в провінції Китаю Юньнань. В оранжереях розвивається в добре дренованому грунті, при високій вологості, але може винести падіння температури до -3 С градусів.

Однією із найбільш дорогих у світі є Райдужна троянда (Rainbow rose). Незвичайне забарвлення – результат роботи голландського дизайнера Пітера Ван де Веркена і компанії Den Bosch. Для того, щоб отримати райдужне забарвлення, у троянд сорту Веделла розщеплюють стебло і поміщають у спеціальний розчин з барвниками і через деякий час пелюстки стають різнокольоровими.  Вартість однієї такої троянди стартує від 20 доларів. Хоча краса такої квітки і недовговічна, за цією технологією уже навчилися робити і інші квіти, – приміром, тюльпани, лілії, гербери та хризантеми. Флористи переконують –  від різнокольорової новинки жінки просто у захваті. Неймовірно, але є люди які бояться квітів, цей вид фобії називається Антофобія.

 Джерело: https://dovidka.biz.ua/rozpovid-pro-kviti/
 https://youtu.be/W_rihZgMyNE-філь
                        


Коментарі