Хто багато книг читає, той всього багато знає


                                              Віртуальний огляд літератури
З тих пір, як люди навчилися писати, всю свою мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє. Книги – наші постійні супутники. Книга – джерело знань для школяра, студента, кожної людини. Книга – наш найкращий порадник у всіх життєвих ситуаціях і для школяра, і для зрілого, досвідченого мужа. Недарма в народі кажуть: книга вчить як на світі жить ; хто багато читає, той багато знає. Скільки книг треба прочитати, щоб бути освіченим, розумним, мудрим, щоб пізнати світ? Цього ніхто не знає. Читати потрібно все життя. Вік живи, вік учись. Читають книги навчаючись, здобуваючи знання, читають і в час відпочинку. Любов до книги починається з дитинства і продовжується все життя. Гарну книжку часто читаємо багато разів і кожен раз знаходимо в ній щось нове, цікаве, вражаюче.
Зараз, практично з самого народження, дитину супроводжує книга. Спочатку це пластикові книжки-пищалки з простими картинками, потім - барвисті книги з щільного картону, потім - звичайні книги з великим шрифтом, і як завершення - дорослі книжки з звичайним друкарським шрифтом та з малою кількістю ілюстрацій. Щоб дитина і книга продовжували супроводжувати один одного протягом всього життя, треба над цим попрацювати. Прищеплюйте любов до книги з раннього дитинства-читайте  дитині книги: віршики, оповідання, казки.
Діти дуже люблять читати великі книги з картинками, де розповідається про тварин, географію, про динозаврів і комах. Написані спеціально для дітей, вони не просто надають нову інформацію, а дозволяють внутрішньо розвиватися. Правильно підібрані для дитини книги можуть бути набагато цікавіші, ніж комп'ютерні ігри або розваги в Інтернеті. Через них малюк зможе знайти нові знання, а потім показати свою ерудованість друзям, однокласникам. Художньо пізнавальна література про тварин, цікавий транспорт, ляльки, машини, мистецтво дозволить дитині легше усвідомити власний внутрішній світ. Популярні книги корисних порад, рекомендації по рукоділлю, рекомендації щодо проведення практичних дослідів з фізики і хімії, надихаючі самовчителі допоможуть малятам легко розвинути власні здібності. Для хлопчиків будуть цікаві енциклопедії фантастичних істот, опису літаків і динозаврів, Важко переоцінити роль пізнавальних книжок для дітей. Адже саме вони розповідають малюкам про світ, допомагають зрозуміти певні події та явища, знайомлять з постатями видатних людей тощо. Тим, хто зростав із пізнавальними книгами й енциклопедіями для дітей і підлітків, легше засвоїти шкільну програму. До того ж дитина, яка знає багато цікавих фактів, стане справжнісінькою зіркою серед своїх друзів, яким теж буде цікаво дізнатися про все-все-все. Згадайте, чи був у вашому дворі хтось, хто міг розповісти різні цікавинки? Чи цим «кимось» були ви, й настав час продовжувати інтелектуальну традицію в родині?
Пропонуємо вам ознайомитися з оглядом пізнавальних книжечок:
                 "Захоплива логіка"
Витрачаючи на одне заняття не більше ніж 20 хвилин, дитина здобуде нові знання та вміння, опанує нові навички. Регулярно працюючи з цією книжкою, малюк ознайомиться з цифрами і числами, навчиться розрізняти геометричні фігури, розв'язуватиме математичні приклади і розвиватиме логічне мислення. А дотепні та захопливі завдання перетворять навчання на веселу гру!





 Про що книга  «Хто росте у парку»
                                                                         Катерини Міхаліциної ?
Це невеличка історія про важливі речі: про зростання і пошук себе, про схожість і несхожість та важливість мати поряд когось, хто хоч трохи і хоч у чомусь до тебе подібний. А ще - про дерева навколо нас, повз’які проходимо, та не завжди знаємо, хто це тут росте. Тому книжка стане в пригоді всім, хто хоче знати на ім'я найпоширеніші паркові дерева, навчитися розрізняти їх: у казковій ігровій формі завдяки чудовим ілюстраціям так легко запам'ятати, як вони виглядають, яка у них кора, насіння, листя, цвіт. Маленький паросток, що виріс у парку, роззирається довкола, уважно приглядається до своїх сусідів - берези, дуба, горобини, клена, ясена, явора, каштана, тополі, верби - і шукає, чий же він. Бо бути нічийним - сумно. Бо щастя – «це знайти у цьому світі когось схожого на тебе». 
«Як не заблукати в павутині» Тетяни Щербаченко 

Ця  книжка про користування інтернетом, читання фрагменту якої у третьому класі переросло в конференцію з доповідями про інтернет. А згодом – у дуже емоційну дискусію із проговоренням і виговоренням важливих для дітей питань корисності/шкідливості онлайн-ігор і соцмереж, справедливості чи несправедливості батьківського контролю. Усілякі  вигадки  вчених полегшують нам життя. Ми поговоримо про вже відому велетенську інформаційну мережу, яку заведено називати ІНТЕРНЕТОМ (скорочено від англ. «interconnected networks» - обєднані мережі). 

Із неї кількома клацаннями мишки можна «витягти» найрізноманітнішу інформацію чи «викликати» необхідні послуги. Раніше батьки у твоєму віці мусили перегортати сотні сторінок книжок та журналів, аби знайти необхідні відомості для непересічної, взірцевої відповіді на уроці. Але цих видань могло і не виявитись у бібліотеці або вони могли бути застарілими. А ще батьки й гадки не мали про те, що можна замовити кільце ковбаси чи нову книжку в мережевій крамниці або переглядати живу трансляцію концерту улюбленого гурту!

                                                          "Диво-садКрістьяна С. Вільямс, Емі Брум
Деякі діти виростають «гуманітаріями» тільки тому, що дорослі не змогли цікаво розповісти їм про науку. Або, принаймні, запропонувати їм цікаві пізнавальні книжки. Ось одна з десятка нових, або майже нових, розумних книжок для дітей та підлітків. Яскрава і захоплююча подорож світом, яка розповість і про географію, і про біологію. Від джунглів Амазонки до пустелі Чихуахуань, від Великого Бар’єрного Рифа до Чорного Лісу, до Гімалаїв: епічні пейзажі та найдивовижніші істоти стануть знайомими мешканцями дивовижного саду Землі.




"365 наукових дослідів" Лейсі М. Гіллеспі, Л. Боуман 
Набридло робити гейзери з соди та оцту? Тут є набагато більше цікавих і безпечних дослідів для юних науковців. Хімія, біологія, фізика і навіть метеорологія стануть улюбленими предметами школярів молодших та середніх класів. Кухня не постраждає — гарантовано, адже інструкції для кожного досліду детальні і зрозумілі.








                                          "Незвичайні професії" Ю.Коломоєць,  А.Гутніченко  
  
Ця книжка розповість тобі про незвичайні професії. Ти дізнаєшся про палеонтолога, флориста, обіймачку панд, тітестера, сурдоперекладача, склодува, повітроплавця, архітектора, піцайола та кінолога. У книжці кожній професії присвячено по три розвороти: на першому розповідається про особливості професії та сферу її діяльності; на другому йдеться про професійні інструменти, які потрібні фахівцеві; третій є інтерактивним та інформативним.




"Такі дивовижні винахідники 
 
Ця серія книг познайомить маленьких першовідкривачів з відомими особистостями:дослідниками, винахідниками і дивовижними жінками. У книгах порозворотні ілюстрації поєднуються з віршами для найменших. Так дитина краще запам'ятає, хто підкорив Еверест, 
здійснив кругосвітню подорож, створив 
лампу або телескоп.

                                                                                                         "Що всередині?"
Усі люди неповторні ззовні й усередині та наповнені всякою всячиною, яка здатна постійно змінюватися. У цьому переконався Марко з оповіді Оксани Давидової. От у ньому, наприклад, вишневе варення, смуток, радість, скелет і таємничі тіні… Хлопчик досліджує себе, Дружка, тата й сестру. А особливо — маму, у якої всередині таємниця. А що у вас?





                      

"Велика енциклопедія чомусика"
Дивовижні факти, серйозні, але зрозумілі пояснення, яскраві ілюстрації - і ось ми отримуємо енциклопедію, від якої важко відірватися. Книжка допоможе знайти відповіді на багато запитань, що не дають спокою чомусикам, і розповість про інші, не менш цікаві, речі. Жива природа, тіло людини, космос, земля, транспорт, пам'ятки та всесвітня історія - дитина зможе значно розширити свій кругозір і зрозуміти, яка тема їй найбільш цікава. А завдяки великим літерам енциклопедія стане в пригоді тим, хто вчиться читати.

Читати пізнавальні книги – завжди вдала ідея. По-перше, вони дууууже цікаві. Особливо для зовсім юних читачів, які тільки починають великий шлях пізнання світу. По-друге, енциклопедії для дітей – це найкраща інвестиція в майбутнє  малечі. Читання  сприяє  розвитку інтелекту, запам’ятовування нових фактів поліпшує когнітивні здібності, а кожна прочитана пізнавальна книга безумовно, підвищує
                                  загальний рівень ерудиції. 
 Отже, читати - це не нудна справа. Це корисно і пізнавально!!!

Коментарі