Азбука фінансової грамотності.


                              Віртуальна інформаційна сторінка
У жодному разі не думайте, що вашій дитині ще рано читати про гроші.Бібліотека-філіал № 13 для дітей пропонує вам перегляд літератури про бізнес для дітей, як заробити власну копійочку. Колись подібну літературу було в принципі важко знайти, тим більше для дітей. Ну не була вона в нас так поширена, що поробиш. Добре, що зараз є можливість розвивати дитину всебічно, особливо за принципом "Тяжка праця=успіх", а не "Везіння=успіх", і тим більше не "Багаті батьки=успіх".


Олена Конечна створила свою історію «Копійчині мандри» для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. І важливі фінансові та моральні питання розкриваються тут дуже просто, на життєвих прикладах, зрозумілих кожній маленькій дівчинці та хлопчику. Головною героїнею книги стала маленька Копієчка. Жила вона у великому гаманці, де кожна купюра та монета мали власний характер і не дуже ладнали між собою. Місцем першої мандрівки Копієчки став кіоск із морозивом. Саме з нього і почалися неймовірні пригоди, переживання, крадіжка і, врешті-решт, щасливе возз’єднання з друзями. Копієчка кілька разів змінить гаманці та власників і повірить у власну важливість..


Сучасні девайси  Ольховської О.

 

 










Проста, яскрава і цікава — саме такою має бути перша енциклопедія малюка. Вона заохотить дитину до пізнання навколишнього світу, дасть відповіді на багато запитань і познайомить із цікавими фактами. Приємний сюрприз — додаток з веселою грою, в яку можна грати всією родиною. А ваші дітки тим часом дізнаються, що таке платіжна картка, термінал…


Книга «Бізнесмагі» Ця книжка — цінна знахідка для майбутніх мільйонерів. Мета автора — донести майбутнім поколінням, що чарівником стати можливо, але не за одну ніч. Усе залежить тільки від тебе! П’ятикласник Максим Дерев’янко вірив у силу магії та дуже хотів стати чарівником, як Гаррі Поттер. Одного разу Максим побачив запуск повітряного ліхтарика і дізнався, що той виконує записане на ньому бажання. Та є одна умова, щоб воно здійснилося: ліхтарик потрібно купити за гроші, чесно зароблені власною працею. Хлопець вирішив будь-що-будь впоратися із завданням та навіть посперечався з приятелькою Марійкою, що випередить її в цьому. Та вони й не здогадувалися, до яких дорослих пригод приведе дитяча суперечка! Друзі перетворилися на справжніх підприємців і почали втілювати різні ідеї для одержання прибутку. Вони пройшли через гіркі розчарування і нелегкі випробування, а чого врешті-решт досягли — дізнаєтеся, прочитавши книжку. Книжка розрахована на дітей від 7 до 14 років. Написано легко і з гумором, проте з намаганням вкласти у дитячу голову правильні думки. Також не міг не підкупити той факт, що створили цю історію українські автори Сергій Щербаков та Наталія Щербакова.


Азбука бізнеса. Ця цікава й водночас повчальна історія допоможе пояснити дитині звідки беруться гроші і навіщо вони потрібні. То що станеться з головним героєм - хлопчиком Сергієм пояснить дитині, що гроші просто так у гаманці батьків не з'являються і з неба не падають, а для їх наявності потрібно попрацювати. У чарівній країні хлопчика чекають дивовижні пригоди. В кінці книги є маленький економічний словничок який пояснить нашим діткам, прості економічні терміни, такі як гроші, бізнес, банкір. 


Книга юного бізнесмена. Ця книга — важливий крок підлітка в організації власної прибуткової справи. Адже в ній ідеться про реальні способи заробітку, наведено корисні поради щодо подієвого плану створення своєї справи.    





                 

Ми зібрали кілька ідей, які можуть стати в нагоді підліткам і допомогти їм заробити свої перші гроші, які можна буде вкласти вже в більш серйозний бізнес. Ну або розтринькати все зароблене в клубі. Кожен зробить вибір самостійно: 

1 . Сервіс доручень. Якщо ви будете допомагати людям економити їх час , то ви можете на цьому заробити.

2 . Ми вже не можемо жити без Інтернету , а підлітки поготів. Ви можете застосувати всі свої знання соціальних мереж і допомагати новачкам освоюватися в цьому новому для них інформаційному просторі.

3 . Навчання володінню комп'ютером. Це цілком логічна ідея. Власне , на навчанні і можна заробляти свої перші кишенькові гроші.

4 . Нянька. Дуже популярно це заняття в країнах Заходу. На жаль, у нас няньки не так поширені, але якщо ви любите людей, а особливо дітей, то вам пряма дорога в няньки.

5 . Робота вантажником або пакувальником.

6 . Догляд за газоном та інші роботи перед будинком.

7 . Створення свічок ручної роботою. Свічки потрібні завжди, їх тоннами закуповують до свят, днів народження, в ресторани і на романтичні вечори . Ви можете вдаритися в цей вид діяльності та спробувати продавати свої свічки cпочатку друзям, потім родичам, потім друзям друзів і так далі. 8 . Якщо ви любите тварин і у вас є багато вільного часу, то ви можете вигулювати і наглядати за тваринами своїх сусідів та інших мешканців на вашій вулиці .

9 . Створення ювелірних виробів.

10.Якщо ви володієте навичками шиття, можна пропонувати свої послуги людям, яким потрібно відремонтувати або перешити одяг.

11. Людям, які планують переїжджати, але не хочуть обтяжувати себе складнощами пакування всіх своїх пожитків, можна за певну плату запропонувати таку послугу.

12. Якщо вам подобається вишивати і у вас є необхідні для цього матеріали, можете пропонувати свої послуги людям, які хочуть додати логотип своєї компанії, ініціали або будь-які інші деталі на одяг чи аксесуари.

13. Ще одна ідея для малого бізнесу – давати друге життя старим речам. Мабуть, ви чули відому англійську приказку – що одному сміття, іншому – скарб, але чи думали ви, що це можна перетворити на реальний бізнес? Якщо ви художник чи просто маєте здібності до рукоділля, спробуйте перетворити речі, які б і так пішли на смітник, на корисні товари та продавайте їх на ярмарках чи на таких сайтах, як OLX, Facebook чи В Контакте.

15.Дуже часто літнім людям потрібна допомога з основними справами. Можете запропонувати свої послуги як помічника в домі, щоб їм було легше виконувати щоденну важку рутину.

16.Якщо ви добре володієте якоюсь іншою мовою, скористайтеся цією ідеєю для бізнесу, пропонуючи свої послуги різним клієнтам.

17.Послуги з наведення порядку. Якщо ви любите прибирати і створювати порядок в хаосі, тоді послуги з організації  наведення порядку можуть стати саме тією ідеєю для малого бізнесу, яка вам потрібна.

  Не бійтеся вчити малечу фінансовій грамотності, розповідайте про те, звідки беруться гроші у вашому гаманці та чому навіть монети важливі для загального бюджету. Це знання, за які діти точно подякують вам у майбутньому!

Коментарі