Я можу врятувати планету

У нашому житті охорона природи має надзвичайно важливе значення. Залежність людини від стану навколишнього середовища стає дедалі очевиднішою. Усім нам, мешканцям невеликої, прекрасної, але вкрай переобтяженої шкідливими плодами людської діяльності планети необхідно почати діяти. Ми мусимо активно рятувати природне середовище, зберігати й «ремонтувати» свій дім, який почав розвалюватися з нашої ж вини. З самого дитинства треба розширяти знання про вплив людини на природу, виховувати бережне, господарське ставлення до неї, як до рідного дому.  Все може природа: може нагодувати хлібом, напоїти зі своїх джерел, здивувати своєю красою. Одного лиш не може вона – захистити себе. Тому святий обов'язок охорони природи лягає на плечі тих, хто їсть хліб, п'є воду.

 Працівники дитячої бібліотеки – філії № 13 склали невеличкий список книг про екосвідомість, про любов до Землі, про вміння її берегти. 

Як дитина може врятувати планету?  Наприклад, прочитавши книжку «Я можу врятувати планету», читачі познайомляться з екоактивістами з усього світу. Тут уміщено розповіді про дванадцятьох школярів, які мотивують не лише дітей, але й дорослих. Герої книжки свідомі, небайдужі, вигадливі, тож роблять усе можливе для збереження довкілля. Хтось захищає носорогів в Африці, хтось прибирає узбережжя в Австралії, а хтось компостує сміття в Україні.

Автор книги «Ох, як спекотно!» Лука Меркаллі надасть відповіді про те, як піклуватися про довкілля, як виглядатиме наша планета через 80 років. Унаслідок нераціонального використання природних ресурсів, надмірного споживання енергії, забруднення довкілля, Земля перегрівається, і до 2100 р. це зробить життя на ній значно гіршим. Жертвами такого байдужого ставлення до планети будемо перш за все ми самі. Про те, як запобігти цьому та зберегти наш спільний дім, і розповідає ця чудово проілюстрована пізнавальна книга.  

Пропозицію  змалечку взяти на себе відповідальність за тварин і умови їхнього життя ви найдете у виданні «Врятуй тварин».

 

 Чудово ілюстрована, між двома ілюстраціями середовища, в якому може опинитися тварина, є прозора сторінка із зображенням самої тварини. І вибір, який ми маємо зробити – власноруч залишити тварину у природному середовищі, чи дозволити їй опинитися використаною для аксесуарів, прикрашання інтер’єру чи інших людських примх.

 


Оксана Лущевська в своїй новій книжки «Опікуни для жирафа» прищеплює гуманне ставлення до тварин і відповідальність за них. Зрештою, ми їх приручили в зоопарках та інших частинах нашої міської екосистеми, нам за них і відповідати.

 

«Книжка про сміття» хоч і для дітей, та дорослим буде не менш цікавою. Що ми виносимо з нашого помешкання у сміттєвих пакетах і викидаємо у бак?  Або, у найкращому разі, в кілька різних баків? Про те, що зустрічає нас, коли ми приходимо на пікнік до лісу. Про те, що пропливає повз нас у річці або в морі. І про те, що може заполонити всю нашу планету. Простіше кажучи, ця книжка про сміття — таку дивовижну річ, яку дуже легко створити, але якої неймовірно важко позбутися. У книжці є спеціальні сторінки, на яких можна записати свої думки, спостереження, експерименти та ідеї.

 

Книга «Привіт, новий світе» ! (ідеї для захисту планети) знайомить з 70 цікавими ініціативами, що творять краще майбутнє. Боротися за довкілля складно, але поки що не пізно. Тисячі людей з різних куточків Землі вже будують новий світ.

 


 

 

 

 

 

 


Коментарі