СІЧЕНЬ – НОВОРІЧЕНЬ

 Інформаційна сторінка

Прийшов січень – новорічень, приніс торбу мальовничу, тому працівники бібліотеки-філії №13 для дітей підготували цікаву інформацію щодо традицій святкування нашого народу.

Січень утвердився як місяць, що започатковує новий відлік у календарній системі. Але астрономічно він вважається другим місяцем зими і, отже, є чи не найхолоднішим. Не випадково, що в народі з цього приводу існує чимало прислів’їв та приказок. Одне з них стверджує: «Січень снігом січе, а мороз вогнем пече». Воно й не дивно, адже за своїм характером це місяць дивних контрастів. Тому про нього кажуть: «Сонце хоч і блищить, проте й мороз тріщить». Саме на січень, який пересікає зиму, припадають водохрещенські морози, що стали символом зимової холодночі.

Традиційно на січень припадає найбільше свят. Це пов’язано не тільки з новорічною обрядовістю. Зимовий період дозволяє абстрагуватися від тяжкої фізичної праці, насамперед землеробської.

Протягом всіх різдвяних свят, які раніше тривали два тижні – від Різдва і до Водохрещення, в кожній сім'ї тричі варили кутю – багату, щедру та голодну.

Святвечір, або багата кутя, - чисто родинне свято. Як правило, його справляли ввечері, коли за обрядовим столом збиралися лише члени сім'ї. Господиня мала наготувати дванадцять різноманітних страв. Найосновнішою їжею, звичайно ж, була кутя та узвар. Потім діти оббігали рідних і близьких з колядками.

Наступною була щедра кутя. Увечері того дня теж ходили до рідних та знайомих, щоб защедрувати. На ранок наступного дня хлопці ходили засівати оселі. Засівати оселю годилося лише житнім зерном.

Третя і остання в різдвяному циклі кутя, яку в народі називали «голодною». Готували цю страву напередодні Водохрещ (Йордана). Власне, цим дійством і завершувалося багате різдвяно-новорічне святкування.

Окрім цих свят, місяць січень дарує нам інші свята за народним календарем, серед яких:

2 січня – ГНАТ ПОКВАПЛЮЄ ДІВЧАТ

4 січня – ДО НАСТІ ТОЧІ СНАСТІ

6 січня – КОЛЯД, КОЛЯД, КОЛЯДНИЦЯ

7 січня – РІЗДВЯНЕ СВЯТО

13 січня – НАША МАЛАНКА КАЧУРА ПАСЕ

14 січня – ХОДИТЬ ІЛЛЯ НА ВАСИЛЯ

18 січня – ТІКАЙ, КУТЯ, З ПОКУТЯ

19 січня – ТРІЩИ НЕ ТРІЩИ, А ВЖЕ МИНУЛИ ВОДОХРЕЩІ

20 січня – ПРИЙШОВ ПРЕДТЕЧА І ЗАБРАВ СВЯТА НА ПЛЕЧІ

21 січня – ПІВ-ІВАНА ЛОЖКИ ПОЛОЩЕ

28 січня – ТВОЄ ДАННЄ НА МОЄ ОДАННЄ

29 січня – З ПЕТРА ВЕРИГИ ЧЕКАЙ ВІДЛИГИ

Коментарі