Книгоград Всеволода Нестайка

 


 

Всеволод Зіновійович Нестайко народився в січні 1930 року в м. Бердичеві на Житомирщині. У сім'ї Всеволода існувала цікава легенда, що мама народила його якраз, коли читала Ремарка. Після пологів акушер жартівливо сказав їй: "Мадам! У вас, здається, з’явився письменник!".

Коли навчався у школі, дуже любив читати пригодницькі книги Джека Лондона, Жюля Верна, Миколи Трублаїні й частенько мріяв про море, кар'єру капітана і мандрівки в далекі краї. Однак через проблеми із зором, мрії так і залишились мріями.

Перші оповідання для дітей Всеволод Нестайко почав друкувати в журналах «Барвінок» та «Піонерія». Дебютна книга Нестайка "Шурка і Шурко" побачила світ в 1956 році. Так розпочався його літературний шлях. Загалом у творчому доробку письменника більше 60 творів: оповідань, повістей, казок, п'єс. Кілька з них, а саме "Одиниця з обманом", "Тореадори з Васюківки" та "Чудеса в Гарбузянах", були екранізовані і здобули чимало міжнародних кінонагород. Телефільм «Тореадори з Васюківки» одержав на міжнародному фестивалі в Мюнхені Гран-прі (1968), на Міжнародному фестивалі в Алегзандрії (Австралія) - головну премію (1969). Кінофільм «Одиниця з обманом» премійовано на Всесоюзному кінофестивалі у Києві (1984) та відзначено спеціальним призом на кінофестивалі у Габрово (Болгарія, 1985). Фільм "Тореадори…" демонструвався в 72 країнах світу.

Український письменник Андрій Любка називав В. Нестайко «добрим янголом української літератури». Розповідав, що він займався виключно літературою, ніколи його не цікавила слава чи якісь навколо літературні речі. Він вів скромне, але дуже насичене духовне життя, саме тому так багато його книжок. 

Книги письменника видавалися 136 разів двадцятьма мовами світу, в тому числі англійською, німецькою, французькою, іспанською, російською, арабською, бенгалі, угорською, румунською, болгарською, словацькою та іншими. Загальний наклад - понад 2 млн. примірників.

Веселі, дотепні й мудрі твори полюбилися не одному поколінню юних українців. Вони дарують багато радощів, веселощів, сміху. Пepeд читaчeм пocтaє тaкe пpocтe i нeвимoвнo зpoзумiлe життя звичaйнo-нeзвичaйнix шкoляpiв, з йoгo paдoщaми й пpикpoщaми, пpигoдaми й нaвчaнням, cпpaвжньoю дpужбoю й зaпeклoю вopoжнeчeю, нeмoв тoй читaч caм, paзoм з гepoями дpужить i вopoгує, cмiєтьcя чи гнiвaєтьcя. З притаманною йому майстерністю, щирістю, глибиною автор описує непрості стосунки дітей з дорослими, уміння своїх героїв знаходити вихід зі складних ситуацій.

«... А коли я став по-справжньому дорослим,

мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство –

догратися, досміятися, добешкетувати...

Вихід був один - стати дитячим письменником.


Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство,

 я намагався писати якомога веселіше...» 

(Всеволод Нестайко)

 

 

 

 

 

 




Коментарі