Фонд життя

 

  11 вересня виповнюється 60 років Всесвітньому фонду дикої природи. Зараз це одна з найбільших міжнародних природоохоронних організацій світу.  Зусилля цієї організації направлені на вирішення сучасних природоохоронних проблем у всіх куточках світу. Фонд об’єднує 28 національних організацій та асоційованих членів у всіх країнах та близько 5 мільйонів індивідуальних членів і працює в понад 130 країнах. Ця організація створена англійцями Пітером Скоттом, Люком Гоффманом та Гаєм Монфором  в 1961 році в невеликому швейцарському міському районі Морге, в якому знаходиться штаб Міжнародного союзу охорони природи. Мета фонду – збереження життя на Землі, досягнення гармонії між природою та людиною, існує він за рахунок добровільних внесків. Символом  Всесвітнього фонду природи є гігантська панда.

  Щорічно WWF  здійснює понад 1200 різних екологічних проектів, щоб привернути увагу мільйонів людей до проблем охорони довкілля і їх вирішення.

Проєкти WWF в Україні.

1.     Щорічна міжнародна акція Година Землі.

Година Землі – це всесвітній природоохоронний рух, що проходить у березні.  Цього дня громадськість, приватні компанії, представників урядових структур та місцевих спільнот закликають вимкнути світло на одну годину,  щоб продемонструвати підтримку природоохоронних дій. Година Землі була започаткована в Сіднеї у 2007 році, коли 2 мільйони людей вимкнули світло у своїх домівках. У 2009 та 2010 році Година Землі охопила 4500 міст у 128 країнах світу на всіх континентах. 2018 рік побив всі рекорди – приєдналися більше 7000 міст у 188 країнах. В Україні кампанія проходить 11 рік поспіль. У 2018 році до Години Землі приєдналися більше 75 міст та містечок України. Завдяки ініціативі та внескам небайдужих людей, підприємств, організацій та урядів цей проєкт втілює у життя екологічні ідеї.

2.     WWF Дунайсько-Карпатська програма.

Заснована у 1998 році з метою сприяти збереженню та відновленню екосистем, гармонійному співіснуванню людини і природи та координуванню  діяльності  WWF у країнах Дунаю та Карпатського регіону. Завдяки цій програмі главами урядів країн була підписана  Карпатська Конвенція ООН.

3.      «Цеглинка для майбутнього».

Це модернова освітня платформа, мета якої – показати людям сталий спосіб життя. Цей проєкт передбачає побудову Екоцентру у Національному ботанічному саду ім. М.Гришка в м. Києві. В ньому будуть представлені прості побутові енергоефективні рішення, сучасні «зелені» технології, екологічні ігри, інтерактивні елементи, відкриті освітні та інформаційні заходи.

4.     Підтримка природоохоронних територій в Україні.

Мета проєкту – покращення ефективності управління природоохоронними територіями та збереження їх екологічних цінностей. До них відносяться: Природний заповідник «Ґорґани», Карпатський біосферний заповідник, Карпатський національний природний парк, Національний природний парк «Синевир», Ужанський національний природний парк, Верховинський національний природний парк, Вижницький національний природний парк, Яворівський національний природний парк.

Коментарі