Інформаційна година « З рідним словом міцніє держава»




  9 листопада наша країна відзначає надзвичайно важливе для нас свято - День української писемності та мови. Це свято було встановлено в 1997 році Указом Президента України з метою відзначення важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства і спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення, розвиток і популяризацію та водночас демонстрацію її багатства та краси.

   Також, цього ж дня  вшановується  пам'ять святого Преподобного Нестора-Літописця, який був послідовником видатних творців слов'янської писемності Мефодія і Кирила. Вважається, що саме з Нестора-Літописця  і починається письмова українська мова. В цьому році виповнюється 960 років з часу його народження.

     Цього разу, 8 листопада, ми запросили на  інформаційну   годину  « З рідним  словом  міцніє  держава»  учнів 6-А класу зош №30. Бібліотекар  Опришко С.  розповіла учням  про життя  Нестора-Літописця та основну справу його життя – літописання. Юні мовознавці  переглянули  презентацію «Рідна мова, чиста як роса» , яка розкрила нові факти про витоки нашої мови, її місце серед інших слов'янських мов, походження і розвиток.

Бібліотекар закликала учнів прийняти участь в Міжнародному конкурсі знавців української мови ім. П. Яцика та 16-у радіодиктанті національної єдності 9 листопада. Діти ознайомились з правилами мовного етикету, цікавими фактами про українську мову, активно приймали участь в мовознавчій інтелект-вікторині «Знавці рідної мови», конкурсі скоромовок. За правильні відповіді найактивніші отримали призи.

     

  Дітям була презентована ілюстрована книжкова виставка «І багата і чудова  наша  українська  мова» та темполичка  «Нехай же слово золоте   печалиться , сміється і цвіте».

     Головна мета заходу - ознайомити учнів з розвитком письменства Київської  Русі, виховувати почуття глибокої любові до української мови.
  Нині як   ніколи  актуально звучать слова нашого  земляка українського  поета  В. Самійленка
: « Доки  чутно  українську -  доти  ми  вільні і незламні!».





Коментарі