Народознавча година «Обереги мої українські»



        

21 листопада  в бібліотеці-філіалі № 13 для дітей знову було гамірно, цікаво та корисно. Була проведена   народознавча  година «Обереги  мої  українські» для учнів спецшколи № 40 2-А класу, вчитель Босак Л.П.

         На прохання  вчителя  на початку заходу  завідувачка  бібліотеки  Моргун Т. розповіла  дітям про життя  та творчість  сучасної  української  письменниці Наталки  Поклад  та прочитала її вірші  для дітей  з книги  « Ластівчин  привіт». Учні переглянули  також онлайн - презентацію про  поетесу.
А потім   активна  читачка  нашої  бібліотеки , майстриня  Путря С.М. представила  виставку  своїх  виробів  і  розповіла  школярикам  про український народний  оберіг – ляльку -  мотанку  та  провела   майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки.

        Спочатку вона зробила дуже цікавий екскурс в історію вузликової ляльки. Діти були здивовані, що перша лялька-мотанка була виготовлена більше ніж 5 тисяч років тому. Мотанкою називається лялька тому, що при її виготовленні не використовується голка, а ляльку мотають з ниток, тканини чи іншого матеріалу. Всі деталі міцно примотують ниткою в одну сторону – за сонцем. Майстриня розповіла, чому у мотанки хрестоподібна фігура та про значення кольорів в одязі вузликової ляльки. А далі пані Світлана  з допомогою  бібліотекарів  запропонувала учасникам майстер-класу зробити власноруч ляльку-мотанку.

        З першою лялькою у дітлахів було не без проблем: нитки  плутались, не рівно  намотувались  , але на допомогу приходили дорослі, і все налагоджувалось. Під  час  виготовлення  ляльки діти співали  вивчені ними  пісні. Скільки радості було у кожного, коли з моточків ниток, які були перев'язані у декількох місцях, з'явилась маленька лялька-хлопчик  та  лялька-дівчинка! А головне – власноруч зроблена! Цей маленький український сувенір-оберіг діти вирішили подарувати своїм близьким.

Коментарі