Хрещення Київської Русі – України


Щороку у липні Україна святкує свято на честь однієї з найважливіших релігійних подій в українській історії. Православні відзначають День хрещення Київської Русі – України  на честь заснування в країні християнства князем Володимиром Великим. Працівники бібліотеки – філії № 13 зробили для своїх користувачів  екскурс в історію цього свята. Офіційно свято називається День хрещення Київської Русі – України, відзначається 15 липня. В цей день церква вшановує пам'ять Володимира Великого, зарахованого до лику святих. У храмах  проводяться богослужіння на його честь. Сама дата хрещення  невідома, і навіть точний рік історикам встановити поки що не вдалося. Більшість вчених вважає, що  хрещення було прийнято в 988 році, але є й інші версії.

Князь Володимир Святославович був язичником до 30 років, але за часів правління зрозумів, що релігія з багатобожжям вичерпала себе. До того ж, християнство на той час прийняли багато сусідніх країн, зокрема і Візантія – найрозвиненіша і найсильніша на континенті. Князь вирішив, що прийняття християнства сприяло б зміцненню зв'язків з європейськими країнами. У «Повісті минулих літ» йдеться, що до хрещення Володимир провів «випробування вір». Він вислухав посланців від ісламу, іудаїзму та християнства. Саме остання релігія найбільше припала йому до вподоби. Хрещення Київської Русі розпочалося з Києва. Мешканців столиці масово охрестили у місці впадання річки Почайни у Дніпро. 


До Володимира робилися інші спроби поширити країною християнство. Вважається, що у 860 роках Аскольд та Дір і створили перші церкви, але спроба провалилася. Бабуся Володимира Великого княгиня Ольга стала першим правителем України – Русі, яка прийняла християнство. Вважається, що для хрещення вона завітала до Константинополя. В Європі були країни, які прийняли хрещення пізніше Київської Русі – це Ісландія, Норвегія та Швеція. Остання довго вважалася язичницькою та варварською країною. Саме після хрещення на території нашої країни поширилася кирилична писемність і з'явилися перші письмові пам'ятки. Архітектурні знахідки свідчать про хрещення у похованнях 10 – 12 століть знаходили хрести та ікони. Багато православних церков у це свято влаштовують особливі богослужіння і дзвонять у дзвони.

Коментарі