Секрет Опішнянського горщика



 

  

Хто з нас не любить красивий посуд із самобутнім дизайном! Особливо, якщо він зроблений руками майстрів, які знають традиції від діда – прадіда.  Гончар – професія давня, і в Україні це ремесло було поширене у всіх регіонах, оскільки наша країна може похвалитися покладами різної глини, яка використовується для виробництва керамічного посуду і всіляких дрібничок.


Опішня на Полтавщині недарма вважається столицею гончарства в Україні, адже здавна майстри – умільці прославили цей край. Знаменитий опішнянський посуд був тонкостінний. Для нього характерний  дво – або  триколірний розпис у вигляді рисок, кривульок, крапочок тощо.  Опішня славилася також глиняною декоративною скульптурою та дитячою іграшкою. Зараз функціонує приватне підприємство «Гончарний круг». Невеликий, але дружній колектив виготовляє широкий асортимент гончарної продукції із екологічно чистої місцевої сировини. Це переважно посуд утилітарного призначення: миски, глечики, макітри, горщики, куманці, барильця, кухлі, супники, ковбасниці, тарелі – і все це з дотриманням традиційної технології виготовлення.

 

 Як і в старі добрі часи колишньої слави опішнянського заводу «Художній керамік», талановиті руки майстрів сучасного його спадкоємця, творять посуд вручну на гончарних кругах, вкладаючи в свої вироби високий рівень професіоналізму. Вироби майстрів заводу користувалися попитом за кордоном: підприємство експортувало свої вироби у Канаду, Данію, Бельгію, НДР, Італію, Румунію, Японію, Угорщину.

 Опішнянський глиняний посуд з упевненістю можете використовувати для варіння, тушкування, запікання, розігрівання – заморожування, а також для зберігання, транспортування, подачі до столу харчових продуктів, готових страв і напоїв. Сервірований опішнянським глиняним посудом стіл приємно вразить Ваших гостей автентичністю, а використаний для прикраси інтер’єру радуватиме око щодень. 

 

Опішнянська кераміка приваблює композиційною яскравістю, різноманітністю форм, технічними прийомами, різнобарв’ям орнаментів, витонченістю і багатством кольорових співвідношень.




Найбільший музей гончарства в Україні в Опішному вражає своїми майстрами та живою, глибинною народною традицією. Заснований музей у 1986 році, а з 2001-го – це Національний музей – заповідник українського гончарства. На подвір’ї  музею розкинувся гончарський етнопарк –  галерея монументальної й садово – паркової глиняної скульптури. Їхні автори – митці з різних міст України, переможці всеукраїнських гончарських  фестивалів, що проводяться в Опішному. 


 

У лютому 2018 року опішнянську кераміку було включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, що передбачає здійснення заходів з її охорони Національним музеєм-заповідником українського гончарства. 



Коментарі