День рідної мови

Ти велична і проста.
Ти стара і вічно нова.
Ти могутня, рідна мово!
Мова – пісня колискова.
Мова – матері уста.
І. Багряний

Для  кожного народу мова-найбільший скарб,віддзеркалення душі народу,його історії. Без  своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові. Народ наш сміявся і плакав рідною мовою.

21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови,який був запроваджений  у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Це свято нині крокує державою по-особливому. Кожен громадянин України відчуває сьогодні, як ніколи свою причетність до свого народу, до своєї мови. Бо мова об΄єднує націю у єдине ціле. Це скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилась і бібліотека –філія №13 для дітей Центральної бібліотеки Полтавської МТГ. 

 

Для  користувачів запропоновано огляд літератури «Барви рідної мови» з історії мови та питань  та питань культури української мови.

З нагоди цього свята працівники бібліотеки для юних  користувачів  провели мовну мозаїку «Яка моя мова». На виставці-інсталяції  «День рідної мови» представлено розмаїття мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, публіцистичні  статті у періодиці, які присвячені рідній мові, підбірки поетичних творів, афоризмів, крилатих висловів, віршів про мову.

 

Солов΄їна, барвінкова,рідна,ласкава,дзвінка,гарна,співуча-це все наша мова.Це наш духовний скарб. Кожна людина має завжди пам΄ятати хто вона,звідки родом,де її коріння.

 

Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

 

 

Коментарі