Постать Григорія Сковороди в кіномистецтві.


Образ мандрівного письменника успівували у віршах, в піснях, музиці, створювали художні та документальні  фільми. Бібліотекарі бібліотеки – філії № 13 підготували інформаційну хвилинку про фільми, які були зняті про життя та творчість  Г. Сковороди.

 

За створення фільму«Відкрий себе» творча група режисера   Ролана Сергієнка    була удостоєна Державної премії ім. Т. Г. Шевченка.У фільмі використано українську музику XVIII століття, зокрема фрагменти музичних творів, приписуваних Г. Сковороді. Щоб увійти в світ видатного філософа, дізнатися, яким запам'ятався цей образ у народі, автори  мало не всю Україну об'їхали. Розповіді людей і стали однією з наскрізних ліній кінокартини. Стрічка режисера  Ролана Сергієнка  створена 1972 року. Це філософське есе, яке за допомогою візуальних метафор передає ключову ідею етики Сковороди – необхідність самопізнання. Упродовж фільму глядач спостерігає за роботою нашого видатного сучасника, скульптора й кінорежисера Івана Кавалерідзе,— оновлення у бронзі монументу Г. Сковороди, спорудженого 1922 року. 

 


Ще у фільмі показали, як виготовляли пам'ятник  Г. Сковороді, той, що нині стоїть у Лохвиці на Полтавщині. Коли скульптуру закінчили,  вивезли її в степ за Бориспіль і поставили на кургані, боже, яке то було видиво! Цей невеликий сюжет воістину оживив Сковороду, ще більше наблизив його до сучасників. На тлі створення цього монумента філософські роздуми Сковороди зазвучали настільки по-сучасному, сміливо й убивчо, що ті, кому належало схвалити фільм, перелякалися і… прикрили його. Картина була заборонена і вийшла на екрани лише в часи перебудови.

 

кадр з фільму «Світ ловив мене, але не спіймав»

У музеї Максима Рильського студія «Золотий Фенікс», презентувала свою нову роботу — фільм «Світ ловив мене, але не спіймав». Ідея зняти цей фільм належить барду і актору Петру Приступову, він вже більше 40 років займається вивченням життя і творчості Григорія Сковороди. Написав багато пісень на його вірші, які сам виконує. В результаті вийшов фільм тривалістю 36 хвилин.

 

У художньому фільмі «Григорій Сковорода» показали найяскравіші моменти з життя поета, починаючи з того часу, як він пішов з дому. Переважно знімали на природі, адже Сковорода багато подорожував. «Я собою стовпотворіння множити не хочу, досить і вас — стовпів неотесаних», — відмовляючись від високих посад, говорить поет. Занадто добре він бачить страждання народу, несправедливість, брехливість і лицемірство. Утративши можливість розповсюджувати з кафедри свої передові погляди, Сковорода стає мандрівним філософом. У селянській хаті, на ярмарках, на роздоріжжі доріг співає він пісні – легенди про борців за свободу. Звучить його пристрасне слово, пройняте вірою в майбутнє свого народу. Фільм вийшов в прокат в УРСР 5 березня 1958 року з українсько – російським дубляжем від Кіностудії Довженка.

 


 

Пропонуємо вам список фільмів про Г.Сковороду, які ви можете подивитися.

Фільмографія:

   - Художній фільм «Григорій Сковорода», Кіностудія імені Олександра Довженка, 1958. Режисер: Іван Кавалерідзе

    - Документальний фільм «Відкрий себе», Україна, 1972. Режисер: Роллан Сергієнко.

    -  «І світ мене не впіймав ...» Кіностудія ім. О.П. Довженка, ВТО "Дебют", 2004. Режисер: Юрій Зморович, Анатолій Кучеренко.

    - Телефільм «Григорій Сковорода» із проєкту «Великі українці». Україна, 2008. Режисер: Олексій Лябах.

    - Документальний телефільм «Таємничий Сковорода», НТК України, 2013 р. Автор і режисер фільму — Олена Хмирова. 


Коментарі