КВІТКА ІМПЕРАТОРІВ

Інформаційна сторінка

Впевнено крокує по землі та чарує своєю красою золотава осінь. Вона дарує нам останні теплі та сонячні дні. У цю чарівну пору, коли кружляє жовте листя, віє прохолодний вітер та квітнуть осінні квіти, працівники бібліотеки-філії №13 підготували цікаву інформаційну сторінку про квітку, яка зігріває своєю красою, бо «завітала» до нас з краю де сходить сонце.

Квітка імператорів. Її ще називають останньою квіткою року. Саме так кажуть про хризантему. Вона й справді зацвітає вже перед приходом зими. Відчувши холодний подих осені, опадають красуні – троянди і пишні жоржини. Настає пора хризантем. Від жовтня і до першого снігу вона є королевою квітників.

Хризантеми налічують велику кількість видів, але майже всі вони походять від хризантеми індійської, або дрібноквіткової і китайсько-японського виду – хризантеми великоквіткової.

Хризантема – одна з найдавніших рослин, які вирощує людина. Понад 3000 років тому з дикорослих екземплярів цих рослин вивели садові форми. За право називатися батьківщиною хризантем змагаються Китай та Японія.

Японці вважають, що їхня країна своєю появою завдячує хризантемам. За давньою легендою, один з імператорів Китаю дізнався, що на далеких островах ростуть чарівні квіти, сік яких дарує довголіття та безсмертя. Але щоб рослина не втратила свої магічні властивості, зірвати її повинна безгрішна людина з чистою душею та добрими намірами. Імператор вирішив відправити з цією місією юних хлопців та дівчат, сподіваючись, що хоча б один із них зможе привести квітку. Ніхто із них так і не захотів повертатися до Китаю. Саме ці молоді поселенці заснували нову державу – Японію, а хризантема стала найбільш шанованою квіткою і справжнім символом «країни вранішнього сонця». За іншою японською легендою, ці чудові квіти виросли з намиста бога неба Ідзанагі, яке він розсипав у річці. Починаючи з VII століття жовта 16-пелюсткова хризантема є емблемою японських імператорів, яку використовують як державний герб країни, вона зображена на паспорті японців та монетах. Одна з найвищих державних нагород Японії – орден Хризантеми.

У Китаї хризантема не менш популярна. Літописи підтверджують, що тут її вирощують із 551 року до н.е. Китайці наполягають, що саме від них «золота квітка» потрапила до Японії. У дев’ятий день дев’ятого місяця за місячним календарем у Піднебесній також проводять фестиваль хризантем. За легендою, саме в цей день хризантеми мають магічну силу: вони дарують своїм власникам щастя та довголіття. Ще одна легенда говорить, що своїм народженням хризантеми завдячують Сонцю. Дракон вирішив вкрасти Сонця, схопив його лапами й обпікся. Оскаженівши від болю і люті, він рвав і топтав світило. З невеликих сонячних шматочків, що падали на землю, виросли хризантеми.

У Китаї та Японії хризантема була символом знтності та аристократизму. Одяг із зображенням цих квітів носили лише члени імператорської родини та найвища знать. Прості люди могли прикрасити себе хризантемами лише раз у житті – на власне весілля.

З далекого Китаю до Європи хризантеми потрапили лише у XVII столітті. Голландець Реєде привіз їх до Англії у 1676 році, а у 1789 році французький мандрівник П’єр Бланшир привіз квітку Сходу до Марселя. Квіти були жовтими, і шведський ботанік Карл Лінней дав їм назву «хризантема», тобто, «золота квітка».

Про хризантему в Європі забули на довгі роки. Лише у 1829 році французький садівник Берне в Тулузі вивів новий сорт хризантем із гарними квітами. Так розпочався тріумф «королеви осені».

Квітка імператорів й сьогодні дарує нам радість своєї краси. Ми зустрічаємо хризантему і на клумбах, і у горщику на підвіконні.


 

Коментарі