Медовий Спас йде в гості до нас

Інформаційна сторінка

У кінці літа українці святкують Медовий, Яблучний і Горіховий Спас. Ці свята не лише нагадують нам про шанування релігійних звичаїв, а й про те, що осінь зі своїми щедрими дарами вже на порозі.

Працівники дитячої бібліотеки-філії №13 пропонують своїм маленьким користувачам ознайомитися з історією та традиціями святкування Медового Спасу.

Саме 14 серпня відзначають велике церковне свято – Медовий Спас. У народному календарі це свято має такі назви: Перший Спас, Маковія, або Спас на воді. Є три важливі згадки, які наші предки хотіли вкласти у назву цього свята: мак, мед і вода.

У церкві на Маковія традиційно святять воду, мак, мед, духмяні квіти: чорнобривці, м’яту, чебрець… З квітів роблять букети – «маковейчики», їх ще називають «маковійською квіткою» та «маковійкою». Дикий мак вважається захистом від нечистої сили та чарів. Зернята маку символізують родючість. Освячений на Маковія мак тримають до весни для посіву. Вода, освячена на Маковія, має чудодійну силу, нею кроплять все в оселі, а також п’ють від усіх хвороб.

Святковою стравою у цей день є – шулики, або як ще називають шуляки та ламанці - це порізані на невеликі шматочки пшеничні коржі, залиті розведеним медом разом з тертим маком.

Назва «шулики», ймовірно, походить від слова «шуляти», що означає  «товкти». Рецепт шуликів може змінюватися в залежності від регіону, проте набір інгредієнтів незмінний: пісний корж, мак та мед. Цю обрядову страву господині готують раз на рік – 14 серпня і протягом Успенського посту.

Згадку про цю смачну страву можна знайти на сторінках книги «Енеїда» Івана Котляревського:

«Тут їли різнії потрави,

І все з поливяних мисок,

І самі гарнії приправи

З нових кленових тарілок:

Свинячу голову до хріну

І локшину на переміну,

Потім з підливою индик;

На закуску куліш і кашу,

Лемішку, зубці, путрю, квашу

І з маком медовий шулик.» 

Тож готуйте медові шулики з маком та зустрічайте свято Маковія!

  

Коментарі