Земля – планета мікроорганізмів

 


Бібліотекарі бібліотеки – філії № 13 для дітей нагадали своїм користувачам про мешканців, які підтримують життя на нашій планеті. Основу живого світу становить дивовижне і таємниче численне співтовариство мікроорганізмів, яке управляє глобальними життєвими процесами в біосфері Землі. «Якщо ви не любите бактерії, вам не пощастило з планетою. Земля – це планета бактерій». Ці слова американського генетика Крейга Вентера, відомого своїми успіхами в розшифровці генома людини, вельми образно, але дуже переконливо підкреслюють значущість мікроорганізмів в підтримці життя на Землі. Сьогодні мікроби (бактерії, археї, гриби, віруси, найпростіші) складають близько 80% земної біомаси. Кількість клітин тільки прокаріотів  в біосфері Землі оцінюється в 4-6 х1030, а їх сумарна біомаса становить 350-550 млрд. тон.

Згідно з даними палеонтологічної науки, прокаріоти були єдиними мешканцями нашої планети протягом 2/3 часу еволюції біосфери, не менше 2,5 млрд. років. Таким чином, історичне існування мікроорганізмів незрівнянно більше, ніж еволюційний шлях тварин і людини. Людина як біологічний вид виникла в біосфері, колонізованій мікроорганізмами, які з’явилися на кілька мільярдів років раніше Homo sapiens. Істинним «господарем» біосфери є не людська спільнота, а унікальний світ мікроорганізмів, який за своєю біомасою, різноманітністю видів, життєстійкості, повсюдності незрівнянно перевершує всіх інших представників живого світу.

 

 

Мікробна клітина – це унікальне творіння природи. В дрібний живий організм природа зуміла вмістити широкий спектр біологічних процесів, спрямованих на безперервне самовиробницство, що дозволяє мікроорганізмам успішно виживати в різних умовах, навіть тих, які представляються несумісними з життям. 





Тривалий час дослідники біосфери навіть не підозрювали, наскільки різноманітною і масштабною є діяльність мікроорганізмів у формуванні та підтримці стабільності всієї планетарної системи. Сьогодні добре відомо, що мікроби каталізують унікальні і найважливіші реакції живого світу.

 Вони розщеплюють мертву органічну біомасу; здійснюють фотосинтез; беруть участь у глобальних циклах основних елементів; мінералізують мікро–і макроелементи, необхідні рослинам і тваринам; каталізують процеси утворення і трансформації природних мінералів; беруть активну участь у формуванні родовищ корисних копалин; в якості симбіонтів підтримують життя рослин, тварин і людини. Роль мікроорганізмів настільки велика, що їх зникнення рівнозначно припиненню життя на нашій планеті. На жаль, людська спільнота не відразу усвідомила особливу роль мікроорганізмів в підтримці життя на Землі в цілому і людини зокрема. Винаходячи все нові методи боротьби з мікрофлорою і змінюючи в результаті техногенної цивілізації природне середовище, людина грубо втручається в   процеси і механізми, що еволюційно сформувалися і які забезпечують гармонійне, мирне співіснування мікробів зі спільнотами вищих організмів, в тому числі і людством. В науковому світі вже давно прийшло розуміння позитивної ролі мікрофлори в підтримці життя на Землі і необхідність переходу від нерівної, явно програшної, боротьби з «незламним» мікробним світом до пошуку оптимальних способів відновлення мирних відносин, визначених еволюцією.



Мікробіологія, біотехнологія, генетична і метаболічна інженерія, які стрімко розвиваються в останні десятиліття, пропонують безліч способів отримання різноманітних продуктів мікробного синтезу (амінокислот, ферментів, вітамінів, антибіотиків, білків, полісахаридів, біодеструкторів шкідливих речовин, антиоксидантів, спиртів, ацетону, гормонів, інтерферонів та ін. ), широко використовуваних в різних областях медицини і промисловості.

 

Коментарі