Семінар-практикум «Дитяча бібліотека, як вигідний партнер у становленні громадянського суспільства»


      Протягом 21-22 листопада 2017 р. в м. Кременчуці Полтавською обласною бібліотекою для дітей ім. П. Мирного проводився виїзний семінар-практикум  для працівників районних (міських) бібліотек для дітей, головних бібліотек об’єднаних територіальних громад «Дитяча бібліотека, як вигідний партнер у становленні громадянського суспільства». Від Полтавської міської ЦБС в семінарі взяла участь бібліотекар бібліотеки-філії №13 для дітей Опришко С. Семінар-практикум проходив на базі Кременчуцької центральної міської дитячої бібліотеки та бібліотеки-філії №4 для дітей Кременчуцької МЦБС для дітей.    

       Основна тема семінару-практикуму: «Дитяча бібліотека і громада: соціальний діалог і шляхи співпраці». Мова йшла про співпрацю з громадськими організаціями, професійне й соціальне партнерство між бібліотеками (в т.ч. шкільними), школами, дитсадками, музеями, театрами, родинне дозвілля в бібліотеці.
     Учасники семінару ознайомились з досвідом роботи дитячих бібліотек Кременчука , в яких побували.
    Директор Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. П. Мирного Л.І. Митрофанова розповіла про співпрацю дитячих бібліотек України в рамках Проекту Міжрегіонального ярмарку бібліотечних інновацій Бібліокре@тив. На наступний, 2018 рік, Полтавською обласною бібліотекою для дітей ім. П. Мирного викуплено на ярмарку 8 ідей, які будуть втілюватись в життя дитячими бібліотеками Полтавщини. Також бібліотекарям була проведена консультація щодо планування роботи бібліотек з користувачами-дітьми на 2018 рік.  
      В перший день семінару були також підведені підсумки обласних дитячих конкурсів та конкурсу серед працівників бібліотек за 2017 рік. Наша читачка, Бородай Єлизавета, учениця 10 кл. 1 ліцею, отримала грамоту від Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. П. Мирного за перемогу в обласному етапі Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули» в номінації «І в кожному з нас живе філософ!».
      Завершився перший день семінару майстер-класом «Надихаюче лідерство», який провела бізнес-тренер,  коучер Коваленко Анна.
     Наступний день розпочався з актуальної теми для всіх бібліотекарів – «Впровадження УДК в практичну роботу бібліотек: основи систематизації документів». Методичні поради надавала зав. відділом комплектування та зберігання фондів обласної бібліотеки для дітей Клименко Є. М. Адже вступила в дію Постанова Кабінету Міністрів України №177  від 22.03.2017 р. «Про припинення використання ББК та впровадження УДК». В Україні  впроваджується Міжнародна класифікаційна система – УДК, яку вже використовують 130 країн світу. Ми ознайомились з планом переходу бібліотек  на УДК та з самою класифікацією.
     




        



   






Закінчився виїзний семінар-практикум бібліотекарів творчою зустріччю з літераторами Кобеляччини «Пісні та поезії рідного краю» та обговоренням актуальних питань бібліотечної роботи з користувачами-дітьми.

Коментарі