Дерева, оспівані народом

 Інформаційна сторінка

У цей чудовий весняний день працівники бібліотеки – філії №13 підготували цікаву інформаційну сторінку про дерева які оспівані нашим народом. Дерево віддавна мало символічне значення в культурі різних народів. Українці використовували дерева у різноманітних обрядах, облаштуванні оселі та лікувальних цілях. Історія та звичаї українського народу формувалися на території, що здавна славилася багатими ґрунтами, чудовою природою та кліматом. У народних піснях, думах та прислів’ях майже з усіх куточків України трапляються назви дерев, серед яких: калина, дуб, верба та багато інших. 

КАЛИНА

Найбільш оспіваним деревом є калина, яку називають символом України. У народі калина є символом дівочої краси та кохання. Червоним кольором калину на щастя і долю вишивали на рушниках. Калина і досі є «весільним деревом»: гілками калини прикрашають столи, весільні короваї, дівочі вінки й гостинці.

 ДУБ

Символом довголіття й сили є дуб. Наші пращури обожнювали його, вважали священним деревом. Українці присвятили йому величезну кількість пісень і віршів. Є на нашій землі дуби-довгожителі, які мають власні імена. Серед багатовікових дубів найбільшою популярністю в Україні користується Запорізький, який росте біля села Верхня Хортиця. Нині цей дуб у розквіті сил, йому понад 700 років. Дуб полюбляє родючі ґрунти, тому є з’явилося таке прислів’я: «Де дуб, там і поле».

ВЕРБА

Найтісніше з усіх дерев була зв’язана із життям і побутом українців верба.  Здавна український народ шанував вербу і оспівував її у піснях. Мабуть, після калини найбільше пісень складено саме про вербу. Верба, провісниця і радісний символ весни, першою серед усіх інших наших дерев цвіте й одягається у ніжно-зелене вбрання.

Коментарі