Вишиванку одягаємо – Україну прославляємо

 

Щороку в третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки. Вишиванку вважають оберегом української нації.

Сорочка-вишиванка – втілення родинних та народних традицій, що творилися роками і в поколіннях приживались на віки, своєрідний унікальний код українського етносу. Вишита сорочка – це для українців не лише одяг, не лише вбрання, що одягають у найважливіші дні життя або на свята. Це символ приналежності до роду та нації, ознака українськості, а у наш час – ще й один із символів, за яким вирізняється українець у світі. Сорочка доторкається безпосередньо до тіла, й ця обставина робить її наче частиною тої людини, що її носить. Вона немов би набуває прикмет свого власника. Українська жінка, мати-берегиня, зберігала зернинки народного вміння, прекрасні традиції нашого роду і своїми трудолюбивими руками переносила їх на вишиванки. Вишита за всіма традиційними канонами, сорочка була предметом гордості і часто – спадку. Добре, що й зараз не розривається зв'язок поколінь й багато українців одягають на свята сорочки-вишиванки.

З нагоди свята в читальній залі бібліотеки-філіалу №13 оформлений перегляд літератури «Вишиванка: сакральний оберіг українців», біля якого з задоволенням фотографуються користувачі бібліотеки.

А вишиваночки для хлопчика та дівчинки з паперу в техніці оригамі виготовила бібліотекар Катерина Шкурба.

   Вітаємо всіх з Днем вишиванки! Одягаймо  українські обереги  - вишиванки і нехай весь світ бачить, яка прекрасна наша Україна та її символи!

Коментарі