Вірний син свого народу


                                                                    Власна держава – велика сила
                                                     для всього доброго,
                                                             треба тільки постаратися,
                                                               щоб у ній був добрий лад.
                                                                             Михайло Грушевський
    В читальному залі бібліотеки увазі відвідувачів представлена тематична полиця «Апостол української ідеї». Підготовлена вона до 150-річчя з дня народження М.С.Грушевського – видатного українського державного та політичного діяча, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки, першої в ХХ столітті незалежної Української держави, історика і організатора української науки.
 
    М.Грушевський (1866 – 1934) – вчений світового рівня, творча спадщина якого нараховує близько двох тисяч праць з історії, соціології, літератури, етнографії, археології, фольклору, він створив власну наукову школу. Його фундаментальні праці – «Історія України – Руси» та «Історія української літератури». Михайло Грушевський був зав. кафедри історії Львівського університету (1894 – 1914 р.р.), головою Наукового товариства ім.. Т. Шевченка у Львові.
    За допомогою літератури з цієї тематичної полиці можна ознайомитись з життям, науковою і публіцистичною творчістю М. Грушевського, що сприятиме глибшому осмисленню минулого і сучасного української нації. Саме з його творчою спадщиною пов’язані ідеї відродження української культури і науки, історичної свідомості і національної гідності народу. Однією з провідних ліній концепції національного державотворення М. Грушевського є ідея соборності українських земель. Не менш важливе значення для сучасності має всебічно обґрунтована ідея суверенності українського народу, або, як казав Михайло Сергійович, «право самому порядкувати на власній землі.
   


11 травня також була проведена інформаційна хвилинка «Михайло Грушевський – український історик європейського значення». Користувачі дізнались про життя, політичну та наукову діяльність видатного українця.
    Присутні також переглянули презентацію про М. Грушевського: svitppt.com.ua/istoriyaukraini/mihaylogrushevskiy1.html.

   Запрошуємо всіх бажаючих переглянути наявну в нашій бібліотеці літературу про М. Грушевського та його праці.

Коментарі