Програма «Книжкова естафета сонячного літа» в бібліотеці під час літніх канікул



       З метою залучення до читання дітей молодшого шкільного віку та допомоги школам в організації цікавого та змістовного відпочинку учнів в пришкільних таборах нашою бібліотекою було підготовлено і проведено ряд заходів:
       На початку літніх канікул наша бібліотека приймала пришкільні табори навчальних закладів № 32, 30, 40 та провела для них  мандрівку, читацьку експедицію, подорож по енциклопедичним виданням ,  літературне читання та ігри-вікторини.
       2  червня на мандрівку «Маленька країна – країна дитинства, де сонечко світить і казка живе» завітали  діти, які відпочивають в  пришкільному таборі гімназії №32 1-3 загони. Юні відвідувачі активно спілкувались з бібліотекарем про права та обов’язки дітей і батьків. А потім розпочалась мандрівка по океану Розваг! Школярики спочатку відвідали острів Загадок, де приймали участь у відгадуванні літніх загадок. Наступним був острів Гри, на якому таборята залюбки грали в різноманітні активні ігри, демонструючи  свою спритність. А на острові Юних талантів всі присутні змогли показати свої художні здібності, намалювавши смайлик.

        7 червня в читацьку експедицію «Подорожуємо сторінками книги-ювілярки» ми знову запросили пришкільний табір 32 гімназії . Книги, як і люди, мають свої дні народження.  До свого 95-річного ювілею підійшли твори Чуковського К. І. «Мойдодир» і «Тараканище», а до 100- річчя -  «Крокодил», 180-річний бар’єр взяла казка Г. К. Андерсена «Нове вбрання короля», 205 років минає з того дня, коли діти всього світу читають і люблять казки братів Грімм. Зокрема, іменинниками є  «Золотий гусак», «Король-Жабеня, або Залізний Генріх», а також перша частина збірки «Дитячі і сімейні казки», 320 років відкривають дивовижний світ казки історії Ш. Перро. Для дітей був проведений огляд всіх цих книг. Ці книги читали ще  дідусі й бабусі, батьки наших читачів. Вони цікаві,повчальні, веселі та смішні.

        8 червня в подорож по енциклопедичним виданням «Будеш книги ці читати, все на світі будеш знати»  відправились учні з пришкільного табору «Веселка» 30 школи (1-3 загін).  Діти дізнались які бувають енциклопедії, як ними користуватися та вчились швидко знаходити потрібну  інформацію за допомогою енциклопедій.
       12 та 14 червня діти з пришкільних таборів «Веселка»30 школи (1-3 загін) та  «Голуб’ята» спеціалізованої школи №40 (1-2 загін) прийняли участь у грі-вікторині «Немає милішого краю». Школярі з цікавістю слухали розповідь про визначні місця України та Полтави, активно приймали участь у вікторині «Це моє місто», а потім грали в командні ігри та читали журнали.
                                15 червня бібліотеку знову відвідав пришкільний табір спецшколи №40. Для них бібліотекарі підготували літературне читання «Казка – диво, сповнене краси» за книгою З. Мензатюк «Київські казки».
        В цілому відвідування дітей  з пришкільних таборів становить 394особи.
        20 червня в читальному залі для користувачів була проведена бесіда        « Про тих, хто творить добрі справи» про волонтерський рух. Кориcтувачі більше дізнались про волонтерство, діяльність волонтерів. Адже волонтер - це той, хто завжди прийде на допомогу. Волонтерська діяльність має неоціненне значення, тільки добро і безкорисливість збереже наш світ. На ньому тримається все людство!
        12 липня з користувачами молодшого шкільного віку проведена бесіда «Веселий світлофор» про правила дорожнього руху.
        9 серпня для Інтернет-користувачів була проведена бесіда «Безпека в Інтернеті» (1-9 кл.). Діти дізнались про те, що глобальна мережа Інтернет окрім того, що є необмеженим ресурсом різноманітної інформації може становити і певний ризик, особливо для дітей. Учні з бібліотекарем  з’ясували які саме небезпеки існують та повторили правила безпечної роботи в Інтернеті для дітей та підлітків. Також відбулася презентація книги Т. Щербаченко «Як не заблукати в павутині».
      Користувались попитом книжкові виставки, які були організовані в літній період в бібліотеці:
01.06. Книжкова виставка «Літо – пора канікул» (5-9 кл.)
11.07. Книжкова виставка «Правила світлофора Моргайчика» (1-4 кл.)
18.07. Книжкова виставка  «Зелене диво – Земля» (1-9 кл.)
13.08. Книжкова виставка "Прилетіло літечко на рожевих крилечках"(5-9 кл.)
21.08. Книжкова виставка «Я дитина. Ми – родина. Дім наш рідний – Україна» (1-9 кл.).
      22 серпня, до Дня Незалежності України,  проведений перегляд літератури «Гроно цікавинок про Україну» (1-9 кл.).
      З метою реклами нових надходжень 1 серпня в бібліотеці пройшов  день інформації «День нової книги».
      5 липня на абонементі проведена інформаційна хвилинка «Літо, море, пляж – яку книжку взяти в багаж».
      З 16 серпня у відділі обслуговування дошкільнят та дітей молодшого шкільного віку функціонує виставка «Чудові аплікації своїми руками» (1-4 кл. ) (автор Одарюк К.)
      Популярною у молодших користувачів була  Ігрова зона «Веселі канікули». Діти на протязі всього літа із задоволенням малювали, складали пазли, грали в настільні ігри, гралися іграшками.
       На протязі літніх канікул проходили репетиції гуртка «Команда «Смайл»,
 що діє при бібліотеці.
       Літнє читання в бібліотеці проходило активно. Діти читали літературу рекомендовану в школах на літо.
       В відділах обслуговування учнів 1-4 та 5-9 класів в Програмі взяли участь 1875 користувачів, записалось 226 нових читачів.
Переможцями  Програми літнього читання  стали учні 32 гімназії  Мілько Сергій (6-Ф кл.),  прочитав 16 книг та Соляник Павло (7-Ф кл.), прочитав 17 книг.
Активними читачами також були: Торчило Наталія (32 шк., 4-А кл.), Базилєва Тетяна (32 шк., 2-Б кл.), Москальова Софія (32 шк., 7-Е кл.), Литвиненко Владислав (32 шк., 6-І кл.), Падалюк Ірина (33 шк., 5 кл.), Байда Максим (32 шк., 7-Фкл.). 

Коментарі