Дарує літо нам здоров’я


 

Найкраща пора року для оздоровлення – літо. Саме влітку такі природні фактори, як сонце, повітря та вода найефективніше впливають на організм та зміцнюють здоров’я.

Використання загартовування було відомо людині ще в стародавні часи.  Перші відомості дійшли до нас з індійського епосу Рігведа (1500 р. до н.е.). У III столітті до н.е. в китайському каноні медицини «Ней-цзин» розрізняли 6 зовнішніх (холод, спеку, вітер, вогкість, сухість, вогонь) і 7 внутрішніх (радість, гнів, страх, горе, туга, любов, бажання) причин хвороби. Надалі про користь загартовування говорив відомий лікар Гіппократ (давньогрецький лікар, реформатор античної медицини). На його думку, особливою цілющою силою володіють холодові загартовуючі процедури, а ті, хто тримає тіло в теплі, набувають зніженість м'язів, слабкість нервів, непритомність і кровотечу. 

У творі Гіппократа «Про повітря, води і місцевостях» наводиться ідея про вплив географічних умов і клімату на особливості організму, властивості характеру жителів і навіть на суспільний лад. Гіппократ писав: «Хвороби відбуваються частиною від способу життя, частиною від повітря, який ми вводимо в себе і яким ми живемо». І це писалося, коли елліни дихали кристально чистим повітрям. Він звертав легеневих хворих до вулкану Везувію, де вони вдихали сірчисті випари і отримували полегшення.  Був прихильником перебування хворих на свіжому повітрі, купання, масажу і занять гімнастикою, надавав великого значення лікувальній дієті. 

 


На думку Гіппократа, викладеному в творі «Про древньої медицині», життя залежить від взаємодії чотирьох стихій: повітря, води, вогню і землі, які відповідають чотирьом станам: холодному, теплому, сухому і вологому. Для підтримки життєдіяльності організму необхідно вроджене тепло тіла, повітря, що надходить зовні, і соки, одержувані з їжею. Всім цим управляє потужна життєва сила, яку Гіппократ називав Природою. Загартовування він вважав найважливішим для здоров’я людини.

Гарним методом загартовування є обливання холодною водою. Для цього беруть 2 - 3 відра холодної води бажаної температури і виливають на все тіло. Найбільш ефективним засобом загартовування є купання у відкритих водоймах. Під час купання на організм одночасно впливає сонце, повітря і вода. Перш ніж купатися, обов'язково звертайте увагу на правила безпечної поведінки при купанні. Сонячні ванни – цей тип загартовування слід приймати розумно, інакше замість користі воно може викликати опіки шкіри, перегрів організму, сонячний удар, перезбудження нервової системи. Прийом сонячних ванн доцільно поєднувати з водними процедурами.

 


Повітряні ванни доступні кожній людині в будь-який час року, їх корисно поєднувати з різними фізичними вправами - ходьбою, бігом, гімнастикою.

Ходіння босоніж споконвіку використовувалася для профілактики і лікування багатьох захворювань. Ходьба босоніж - це найсильніше профілактичний і цілющий засіб, одна зі складових системи здорового способу жи

  Людство  з  давніх-давен  усвідомило  ціну  здоров’я,  присвячуючи  цій темі мудрі  думки. Багато  висловів  дійшло  до  нашого  покоління  від  древніх  лікарів, філософів, вчених,  дослідників,  письменників,  в  яких  стверджується  верховенство здоров’я над усім  іншому у житті:

• Щоб  бути  здоровим,  потрібно  власні  зусилля,  постійні  й  значні. 
  Замінити  їх не можна нічим.   (М. Амосов)

• Щоб насолоджуватися здоров’ям, потрібно працювати над собою. (П. Брегг)

• Природа – найкращий з лікарів. Вона виліковує три чверті своїх хворих 
    
(Гален)

         • Не можна лікувати тіло, не лікуючи душу. (Сократ)

 


 

 

Коментарі