"Пасха Христова-дар нового життя"

Урок народознавства "Пасха Христова-дар нового життя"

   Великдень - одне з найбільших й найшанованіших після Різдва християнських свят. Воно приурочене воскресінню Христа. У давнину Великдень вважався святом бога Сонця Ярила.Звичай пекти пасхи та фарбувати яйця виник також дуже давно.   Великдень — родинне свято, на нього збиралася вся родина. За традицією, розпочинаючи урочистий сніданок, господар обрізав зі свяченої паски скибочки з трьох боків, приказуючи:
— Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий!
Ці окрайці тримали до закінчення свят і потім віддавали худобі. Після святкового сніданку діти носили старшим родичам гостинці і отримували за це ласощі та писанки, якими потім гралися.

До свята готуються заздалегідь — печуть паски, роблять крашанки й писанки. Жовті, червоні, жовтогарячі кружальця, багатокутні зірки на писанці — зображення Сонця. Хвилі означають воду. Ще зображують листя — дубове або вишневе. Малюють півників, козликів, пташок, рибок, метеликів, бджілок.У древніх слов’ян яйце було символом початку всесвіту.
По давньому уявленню світ нагадував велике яйце, в якому шкаралупа – це вода, а жовток – це поверхня землі. Яйцю приписували магічні властивості впливати на зріст всього живого, приплід тварин та народження дитини, здібність лікувати и робити все красиве навколо, попереджувати пожежі та інші стихійні лиха. Воно є символом сонця, пробудження природи від зимового сну, відродження, свята весни , коли все оживає і зۥявляється  на світ маленькі пташки. 

  Тому  7.04 2015 року в бібліотеці філії № 13 для дітей відбувся Урок народознавства «Пасха  Христова- дар нового життя». Слухачами були читачі  бібліотеки та  група  продовженого дня  школа № 32 , 2-3 клас.Та їх  учитель  Кулініч  Л.М.  З цікавістю  прослухали  вони  Моргун Т. , яка розповіла про історію  та звичаї  Великодня . Зацікавила відвідувачів темполичка«До святкового столу» розроблена  працівниками бібліотеки та  виставка  «Світлий празник  Великодний » . Бібліотекарі  та діти спілкувалися про звичаї  приготування до  Великодня  в їхніх родинах.

Зав.бібліотекою Моргун Т.І.

 Вітаємо всіх зі світлим
 Святом  Великодня 

Коментарі