Публікації

Показано дописи з квітень, 2021

Барви Великодня

Зображення
                                                                       Народознавча сторінка      Через декілька днів   усі православні відзначатимуть найголовніше свято – Світле Христове Воскресіння або Великдень. Українці свято шанують це одне з найбільш радісних і піднесених свят. Великоднє свято дуже яскраве й багате своїми обрядовими атрибутами. Як добре, що і сьогодні живе в Україні традиція зустрічати весну й Великдень з пасками та писанками. До свята працівники бібліотеки-філіалу №13 підготували перегляд літератури «Барви Великодня» .

Безцінний дар – вода

Зображення
Екологічна година      2018-2028 рр. – Міжнародне десятиріччя дій «Вода для сталого розвитку». Проблема чистої питної води є однією з найгостріших. Сьогодні 1,1 млрд. людей у світі не мають доступу до безпечної питної води (це біля 1/3 всього людства). Водний дефіцит відчувають 250 млн. людей у 26 країнах. Щорічно 250 млн. людей страждають від хвороб, пов’язаних із дефіцитом води, а 2,2 млн. людей щорічно вмирають від таких хвороб. Щодо стану справ в Україні, то, за визначенням Європейської економічної комісії ООН, держава, водні ресурси якої не перевищують 1,5 тис. м3 річного стоку на людину, вважається водонезабезпеченою. Централізованим водопостачанням забезпечено 65% українців. Водою з колодязів користується близько 11 млн. громадян України. За офіційними даними, 1,8 млн. колодязів забруднені. 

Диво – писанка

Зображення
                                                        Народознавча хвилинка      Дуже скоро прийде одне з найбільших й найшанованіших після Різдва християнських свят – Великдень . Воно присвячене воскресінню Христа.       Великдень — родинне свято, на нього збирається   вся родина. Звичай пекти паски та фарбувати яйця виник також дуже давно. Отже до   свята готуються заздалегідь — печуть паски, роблять крашанки й писанки.        Наші друзі з гуртка   «Оригамі – оригінальний конструктор» ПМЦПО (керівник Ольга Сухаревська) вже готуються до цього свята. Вони прислали нам свої поробки. Пропонуємо Вам скористатися нагодою, перегляньте, будь ласка, їхні роботи, може вам щось  сподобається і ви зробите щось подібне, або придумаєте своє, не менш цікаве.

Участь бібліотеки в двомісячнику чистоти, благоустрою та озеленення

Зображення
        Колектив бібліотеки-філіалу №13 долучився до проведення двомісячника чистоти, благоустрою та озеленення, адже попереду на нас чекає   багато свят. Скопали клумбу біля бібліотеки, обрізали кущі,   посіяли та посадили квіти. Плануємо й надалі підтримувати чистоту біля бібліотеки й озеленювати прилеглу територію.

Той квітень не забудеться ніколи

Зображення
Інформаційна хвилинка Бібліотекарі бібліотеки – філіалу №13 для дітей підготували хвилинку до дня пам’яті Чорнобиля. У світі є чимало міст – привидів – і стародавніх, і порівняно нових.

Ікона «Чорнобильський Спас»

Зображення
Інформаційна сторінка 26 квітня вся Україна вшановує пам'ять Чорнобильської катастрофи. В цей день ми згадуємо про найбільшу техногенну катастрофу та вшановуємо героїзм всіх учасників – ліквідаторів. Внаслідок цього лиха було втрачено тисячі людських життів і зламано мільйони   людських   доль.   В пам’ять про цей день з квітня по серпень 2003 року іконописцем В.Горецьким було створено, а згодом   освячено і передано до Успенського храму в Києво-Печерській Лаврі,   унікальну ікону під назвою «Чорнобильський Спас». Унікальність її полягає в тому, що крім святих на ній зображені і прості люди, які брали участь в ліквідації вибуху на ЧАЕС. Ікона є певним символом тих подій і захисницею знедолених.

Вербове гілля про Великдень сповіща

Зображення
Відеоперегляд Все ближче і ближче кінець Великого посту. Наближалася Пасха. До Єрусалима приходило багато народу, щоб помолитися у храмі. Туди ж вирушив Іісус Христос із учнями. Наближаючись, Спаситель попросив, щоб привели Йому ослятко. Учні виконали прохання. Господь сів на нього і поїхав у місто. Його зустрічали дуже урочисто, бо багато разів чули, що Він зцілює хворих, робить справжні чудеса. Люди встеляли шлях, яким Він їхав, пальмовим гіллям, а дехто і своїм одягом. Входив Іісус Христос до Єрусалима не для того, щоб отримати ще більшу славу, а щоб віддати Своє життя за спасіння  людей, щоб страждати й померти. Але Господь знав, що ці ж самі люди, які зустріли Його так радісно, через кілька днів будуть кричати: "Розіпни, розіпни Його!". А поки до Нього підходили незрячі, кульгаві, і Він зцілював їх. У наш час, християни в цей день приходять до церкви з гілочками верби. Чому верби, а тому, що вона першою навесні починає розпускатися, і навіть листячко її схоже з пальмовим

Навколокнижкові цікавинки

Зображення
                                                        Інформаційна сторінка         23 квітня святкується Всесвітній день книги та авторського права . День книжки – день, який варто відсвяткувати! Його відзначають, вшановуючи не тільки її величність Книгу, а й авторські права письменника. Сердечно вітаємо письменників, видавців, бібліотекарів, книгорозповсюджувачів, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права!

Глобус - маленька копія Землі

Зображення
  Інформаційна сторінка 22 квітня відзначають Всесвітній День Землі. Це свято має екологічну мету. "Засновником" Дня Землі є американський громадський діяч Джон Мортон — у 1840-х роках він розпочав саджати дерева та переконувати знайомих у важливості цього.

Радимо прочитати

Зображення
Літературна хвилинка     На запитання анкети «Ким ти хочеш бути?» один хлопчик відповів: «Миколою Трублаїні». Чому ж він так відповів? Мабуть, тому, що всі бувають дітьми. А в дитинстві майже всіх часто тягне до пригод та мандрів. Подорожі надихнули Миколу Петровича на творчість. Він став одним із перших українських письменників пригодницького жанру. Герої творчого доробку письменника звичайні люди, веселі, віддані своїй справі і рідному народові, сердечні до товаришів, відважні і дужі. Таким був і сам письменник.

Відеоперегляд "Символи дикої природи"

Зображення
    Згідно з Пан'європейською стратегією збереження ландшафтного та біотичного різноманіття (1995 р.), відтвореною і в Концепції збереження біологічного різноманіття України (1998 р.), один з 11 ключових пріоритетів у збереженні різноманіття — охорона видів-символів. Згідно з цим, актуалізація природоохоронних програм в очах громадськості має бути зосереджена на визначенні і обґрунтуванні потреб охорони добре відомих пересічним громадянам видів. На цьому має бути зосереджена й увага природоохоронців.         Тваринна символіка є дуже поширеною в різних країнах, адже   люди завжди відчували повагу до представників дикої природи. Їх зображення вони наносили на предмети одягу, на тіло або на зброю. Є таке поняття, як тотемна тварина. Першими тотеми стали застосовувати індіанці. Кожне з племен обирало собі   тварину або рослину, за якими інші могли визначити це плем'я. Пізніше тварин стали зображати на гербах. Герб — це офіційний знак країни. Але символами багатьох країн стали

Десять кроків для збереження клімату. Частина 2

Зображення
                                                           Екологічна сторінка        Ми знаємо, що клімат змінюється, але не усвідомлюємо, що можливо зробити кожному з нас. Працівники бібліотеки-філіалу №13 продовжують свої поради, як за допомогою ефективних кроків, вплинути на ситуацію.

Десять кроків для збереження клімату. Частина 1

Зображення
                                                                         Екологічна сторінка     Проблема зміни клімату визнана ООН однією з найбільших глобальних проблем. Адже наслідки зміни клімату відчуваються у всіх країнах   світу, при цьому кожна людина відповідальна за зміни, що відбуваються на планеті. Ми є споживачами товарів і послуг, для виробництва яких потрібні ресурси та енергія. Щоб скоротити навантаження на клімат, необхідно мати відповідні знання та звички, які важливо формувати з дитинства.     17  квітня відзначається День довкілля , а 22 квітня - День Землі . Працівники бібліотеки-філіалу №13 радять, як за допомогою доступних кожному кроків, можна зменшити надмірне та нераціональне використання енергії та природних ресурсів нашої планети.

Читаю англійською

Зображення
 Огляд літератури     Бібліотекарі бібліотеки-філіалу № 13 для дітей підготували огляд книг на англійській мові. Кожна книжечка допоможе дитині розширити свій кругозір, вивчити алфавіт і нові слова. Завдання представлені в ігровій формі, тому малюкові не буде нудно, він із задоволенням буде розфарбовувати малюнки, вчити віршики і розгадувати загадки. Всі знання, які дають ці книжечки, стануть хорошою основою для подальшого вивчення англійської мови. Лев та мишеня Ця книжка нам дуже сподобалася . Прості тексти. Слова легкі, часто повторюються, тому запам'ятовуються досить легко. Саме тому текст можна читати, а це викликає радість та впевненість в своїх силах. З'являється бажання вивчати англійську мову. У книзі багато малюнків, є цікаві завдання з кросвордами: вписати слова або віднайти у таблиці і розфарбувати їх.    

Ми побудуємо швидку ракету!

Зображення
                                              Віртуальна інформаційна сторінка    12 квітня відзначається Всесвітній день авіації та космонавтики та День працівників ракетно-космічної галузі в Україні.    Космос - загадковий світ зірок і планет, що завжди вабив і вабить людей. Таємниці і загадки Всесвіту не можуть не хвилювати нашу уяву. Безмежний, фантастичний, загадковий – такий далекий і водночас такий близький, такий рідний і одночасно такий чужий космос надихає і спонукає ніколи не зупинятися в дослідженні простору навколо нас, ставити запитання та шукати відповіді на них, мріяти про відкриття нових світів і вірити в існування чогось справді надзвичайного та незвіданого. Чи не від самого народження ми знайомимось з цим нескінченним простором, вперше побачивши небо, зорі на нічному небосхилі, спостерігаємо за тим, як сходить і заходить Сонце, змінюється Місяць... Щоб більше дізнатись про космічні таємниці запрошуємо майбутніх Ілонів Масків, астрономів та космотуристів до ч

Соціологічне міні - дослідження "Гаджетозалежність"

Зображення
     Запрошуємо взяти участь у міні-дослідженні, яке проводиться Полтавською обласною бібліотекою для дітей ім. Панаса Мирного та спрямоване на вивчення ставлення користувачів бібліотеки до гаджетозалежності . Анкета для дорослих: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf94lWh29ZzXffNszvIrxdEh5_rTA_aL4ygRvos87c_8f3oTA/viewform?usp=sf_link Анкета для дітей:              https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc9LWJa1cd1EKX2nkH9y0Zliq4OVqC-N9xAUbnOH4YRdRilpQ/viewform?usp=sf_link

Природні годинники

Зображення
Інформаційна сторінка   Бібліотекарі бібліотеки – філіалу № 13 для дітей підготували для своїх користувачів інформацію, як орієнтуватися у часі на природі, якщо залишишся без годинника, без телефону. Час – це невід’ємна частина нашого життя. Основним атрибутом часу є годинник. Годинник вдома на стіні, годинник на руці, годинник в мобільному телефоні... А чи знаєте ви, як виник годинник, і хто його створив? Ще в стародавні часи люди вміли визначати час, дивлячись на зірки та   спостерігаючи за рухом сонця. Яскравим прикладом цього є створений близько трьох з половиною тисяч років тому в Стародавньому Єгипті сонячний годинник. Один з екземплярів сонячної техніки до сьогодні знаходиться на Азовському морі, в місті Бердянськ: сонячний годинник розташований на березі моря. Він є невід’ємною частиною міста і гордістю тамтешніх мешканців.

Світ дитячої книги

Зображення
Відеоперегляд 2 квітня в світі відзначається День дитячої книги. Відзначається щорічно в день народження датського письменника-казкаря Ганса Християна Андерсена. Книга – розважає і захоплює. Вона може спонукати нас сміятися і плакати. Вона розвиває нас і збагачує нашу мову. Книжки потрібні нам, бо вони є частиною культурного надбання людства. Що може бути прекраснішим за книжку, а особливо дитячу. Саме її, дитячу книжку можна читати вголос так, що нею насолоджуватимуться і малеча, і дорослі. Дитяча книжка – це наше перше знайомство з нескінченним світом літератури, яке триватиме протягом життя. Книжка – вона поруч від самого народження. Перші казки, оповідання та вірші читають нам наші мама і тато, бабуся і дідусь. Книжка розповідає про казкових богатирів, про шкільне життя, про далекі країни. З книжкою кожен із нас може мандрувати в минуле і в майбутнє. Бібліотека – філіал №13 запрошує всіх своїх маленьких користувачів та їх батьків до відеоперегляду «Світ дитячої книги», де ми