Мрійник та симфоніст української прози Панас Мирний


 


          
   Бажали ми народові свободи,
   Бажали ми, щоб очі він розкрив,
   І, як другі освітні народи,
  Для поступу, для правди й щастя жив
                                        Панас Мирний
     
   В бібліотеці – філіалі №13 експонується книжкова виставка – портрет «Мрійник та симфоніст української прози». Присвячена вона 170  - річчю від дня народження нашого земляка  Панаса Мирного, який народився, жив і творив на Полтавщині. З 1871 р. й до 1920 р. він мешкав у Полтаві, вів активну громадську діяльність.
   
   Панас Мирний увійшов в українську літературу як основоположник соціально – психологічного роману і повісті, майстер великих прозових жанрів, «свіжий і сильний талант» (І. Франко). Власною творчістю він зумів розкрити неповторність, красу, мелодійність української мови, адже першими його учителями були рідна пісня і казка. Він був винятково скромною, чесною, працьовитою людиною. Трудився не заради слави. Окрім цього, він був прекрасним борцем за краще життя трудящих.

П. Мирний – письменник великого епічного таланту. Літературу він розцінював як могутній засіб боротьби проти соціального гноблення.
   На книжковій виставці представлена література про життя та творчість прозаїка, драматурга, публіциста.
      
                                                         
       Розділи книжкової виставки – портрета: «Обрії життя П. Мирного», «Борець за правду і волю», «Панас Мирний і Полтава». 
   Творча спадщина П. Мирного представлена романами «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», «Повія», повістями, оповіданнями, новелами, драмою «Лимерівна», комедіями, що представлені на виставці в розділі «Літопис життя народного». 
   Запрошуємо до бібліотеки переглянути цю книжкову виставку. Твори письменника й через століття є актуальними і досі хвилюють душі багатьох читачів. Вивчайте, знайомтесь з творчістю великого майстра художнього слова, великого патріота України Панаса Мирного.








Коментарі